"Musa" ismini, Hz. Musa (a.s.)'ya kim vermiştir?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Musa'ya bu isim, Hz. Musa'yı suda bulan ve onu evlat edinen Firavun'un kızı tarafından verilmiştir. (bkz. DİA, Musa Md.)
Bu isim Kıptîcede iki kelimeden meydana galmiştir: Biri Su anlamındaki Mu, diğeri ağaç anlamındaki Sa kelimesidir. [bk. Taberî, I/28; Kurtubî, I/395 (Kurtubî de "sa" yerinde "şa" vardır.)].
Hz. Musa, Firavun ailesi tarafından bulunduğu yerde (nehir) su ve ağaçlar vardı. Çocuğa bulunduğu yerin bir simgesi olarak su+ağaç anlamına gelen "Musa" adı verildi. [bk. Taberî, a.g.y.; Kurtubî, a.g.y; es- Savî (Celaleyn ile birlikte), III/210. Savî Tefsirinde de "sa" yerinde "şa" vardır].
Firavun’un kızı, onu denizde -sazlık arasında- bulup çıkarırken, bulunduğu yerdeki ağaç-su ilişkisini düşünerek, bu harika olayın bir hatırası ve bir ilham eseri olarak ona Musa adını vermiştir. (bk. Çıkış, 4-10)
(bk. Doç. Dr. Niyazi BEKİ, Kur’an’daki İsimlerin Esrarı, Zafer Yayınları)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Adem ve Hz. Havva'ya neden bu isimler verilmiştir?
- "Selamün aleyküm" demek yerine yalnızca "selam" veya "merhaba" demek caiz olur mu? "Merhaba" ifadesi selam yerinde kullanılabilir mi?
- Peygamberimiz Hz. Muhammed ümmî olduğu gibi, diğer peygamberler de ümmî miydi?
- Hz. Harun'ın hayatı hakkında bilgi verir misiniz?
- Sidretü'l-müntehâ nedir?
- “Musa Peygamber Mısır'dan çıkış sırasında Kızıl Denizi çok iyi biliyordu, denizin yarılarak geçilmesi olayı sadece Musa’nın gel-git zamanını çok iyi bilmesiydi ve Musa katliam yapan zalim bir kraldı.” iddiasına ne dersiniz?
- Hz. Musa, vahyin gelişinden sonra, Firavun’un ve saray ehlinin karşısındaki tebliğini neden alenen yapmıştır?
- Hz. Musa'nın hayatı hakkında bilgi verir misiniz?
- Firavun'un hanımı Hz. Asiye hakkında bilgi verir misiniz?
- KUR`ÂN OKUMAK, KUR`ÂN`I "TEGANNÎ" İLE OKUMAK