Mümin suresi 82. ayette belirtilen, Atlantis medeniyeti midir?

Tarih: 27.01.2015 - 00:55 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Mümin suresi 82. Ayette belirtilen eserler bakımından üstün olan toplum günümüzde bulunan tarihi eserler ve çözülemeyen sırlar Nuh tufanından önce ki Atlantis medeniyetiyle veya başka bir toplulukla ilişkilendirilebilir mi?
- Ayette bahsedilen helak olmuş bir toplum mudur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Atlantis uygarlığını Hz. Nuh’tan öncesine kadar götürmek ilmen mümkün değildir ve şu ana kadar mümkün olmamıştır.

Kaldı ki, böyle hikâyenin hayal mahsulü olduğunu söyleyenler de var. Nitekim, “Platon'un diyaloglarında gömülü bir hikâye halinde olan Atlantis, genellikle Platon tarafından kendi politik teorilerini anlatmak için yaratılmış bir efsane olarak görülür.” (Vikipedi)

Bazılarının yorumlarına göre Atlantis uygarlığı, Kur’an’da “Ad” kavminin oluşturduğu uygarlıktır. Böyle de olsa, bu uygarlık Hz. Nuh Tufanından sonraya aittir. Çünkü Ad kavmi Tufandan sonra gelmiştir.

İlgili ayetlerin mealleri:

"Yeryüzünde gezip de kendilerinden önce yaşamış olanların akıbetlerini görmezler mi? Onların sayısı bunlardan daha çoktu, daha güçlülerdi, yeryüzündeki eserleri de daha sağlamdı. Ne var ki yine de kazandıkları onları kurtaramadı. Elçileri onlara açık seçik kanıtlar getirdiklerinde, sahip oldukları bilgileriyle böbürlendiler. Ama alay ettikleri şey onları kuşatıverdi!" (Mümin, 40/82-83)

Allah'ın âyetlerini tartışmaya, onlarla mücadele etmeye çalışanlara Mümin suresindeki son bir uyarıdır. Mekke putperestleri genellikle sayılarının çokluğuna, maddî güçlerine, sosyal statülerine güvenerek şımarıp azgınlardır; Hz. Peygamber (asm) ve diğer Müslümanlar karşısında inkarcı, alaycı ve baskıcı bir tavır takınırlar; bir gün Müslümanlara mağlup olacaklarına ihtimal bile vermezlerdi.

İşte burada tarih şahit gösterilerek, onların büyük bir yanılgıya düştükleri hatırlatılmaktadır.

Arapların, özellikle varlıklı tüccar kesimi, eski uygarlıkların zengin izlerinin bulunduğu ülkelere ticarî yolculuklar yaparlardı. Bu sebeple 82. âyette "Yeryüzünde gezip de kendilerinden önce yaşamış olanların akıbetlerini görmezler mi?" buyurulmuştur, Yani onlar, tarihin ibret levhalarını görüyor, fakat bunlardan gereken dersi çıkaracak şekilde zihin yormuyorlardı.

Ayetin bu uyarısı her zamaqn için geçerlidir ve kıyamete kadar devam edecektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun