Mezhepler arasındaki içtihad farklılıklarından kaynaklanan meselelerin vacip veya sünnet olması, sevap açısından birinin vacip sevabı, diğerinin sünnet sevabı almasına sebep oluyor mu?
Değerli kardeşimiz,
Genellikle Hanefi mezhebinde vacip olarak nitelenen hususlar, diğer üç mezhebe göre sünnettir. Hatta, Kurban, bayram namazları, vitir namazı sadece İmam Azam'a göre vaciptir, İmam Ebu Yusuf ve İmama Muhammed’e göre de sünnettir.
Bu açıdan bakıldığında ister vacip, ister sünnet denilsin, müekked sünnet sevabını kazanmanın daha uygun olduğu gözüküyor. Çünkü, "vacip" kavramı Hanefiler dışında bütün alimlere göre "farz" ile aynıdır. Bu sebeple geriye sünnet veya müekked sünnet kalır.
Bununla beraber, bu ibadetler şari tarafından sünnet veya vacip şeklinde değil, mutlak olarak emredilmiştir. Bu kriterler alimler tarafından ictihatla tesbit edilmiştir. Bu sebeple Allah’ın bunlara vereceği sevabın herkes için aynı seviyede olması uygun gözükmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mezhepler Dosyası
- Mezhep farklılıkları neden kaynaklanır, mezhep değiştirmek caiz midir?
- Peygamberimiz Efendimiz'in yaptığı ibadet birdir; nasıl dört şekilde yapılır? Mezheplerin farklılığı hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
- Hadiste "Fatiha'sız namaz olmaz." derken biz Hanefiler neden imamın arkasında Fatiha okumuyoruz, hadise göre mi kılmalıyız yoksa Ebu Hanife'yi taklit ederek mi kılmalıyız?
- İslamiyet’teki farklı mezheplerin hikmeti nedir?
- Hz. Ömer, teravih namazı için “güzel bir bidat” demiş midir?
- Hangi İslam doğru? Gerçek İslam hangisi?
- Mezheb taklidi nasıl olur?
- Hangi mezhebe uysam daha iyi olur, hangisi daha üstün?
- Mezhep değiştirmek caiz midir? Mezhep değiştirmek için ne yapmak gerekir?