Mermer, seramik gibi mezarlarımızda bulunan kabir taşlarına fotoğraf, bayrak, dini bir logo yapmak caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
İslâm dini, hayatında olduğu gibi ölümünde de insana gereken değeri vermiş, saygıyı göstermiş ve öldüğü andan itibaren ona yapılacak muameleyi de belirlemiştir. Bu itibarla İslâm dini, kabir ve kabristanın düzenli ve tertipli yapılmasını, temiz tutulmasını ve yeşillendirilmesini, hayatta bulunan insanların ölülere karşı bir vefa borcu olarak görür.
Ancak kabirlerin yükseltilmesi, üzerine kubbeli binalar yapılması, taşına övücü veya kaderden şikayet edici sözler yazılması yasaklanmıştır. Buna karşılık, bir-iki karış yükseltilmesi, israfa kaçmadan ve tevhid inancına zarar vermeyecek şekilde yapılmasında bir sakınca yoktur.
Fakat mezar taşına vefat eden insanın fotoğrafını koymak, logo yapıştırmak, bayrak asmak, tab etmek dinen doğru değildir. Hatta İbn Abidîn, kabir taşına âyet, şiir ve ölüyü öven yazıların yazılmasının mekruh olduğunu ifade eder. (bk. Reddü'l-muhtar, 11/237-238)
Müslümanlara ait kabristan son derece sade, tabiî ve mütevâzi olmalı; mezar yapımında da basit ve ucuz malzeme kullanılmalıdır. Mezar için yapılan harcamaların ölü ve diri için hiçbir yararı bulunmadığından, büyük paralar sarf ederek mezar yaptırmak israftır. İsraf ise dinimizde haramdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mermer, seramik gibi mezarlarımızda bulunan kabir taşlarına fotoğraf, bayrak, dini bir logo yapmak caiz midir?
- Cehennem nasıldır?
- Mezar taşına neden fotoğraf ve resim konulmaz?
- Mezarlığın şekli nasıl olmalıdır? Kabir nasıl hazırlanır?
- 11. Delil: Kabir hayatı hakkında alimlerin beyanı
- Cenazelerin kabirlerine konulması ve ölülere telkin verilmesi? Cenaze kabre konulduktan sonra başında telkin veriliyor, yapılan işlemler, telkin ve dualar hakkında bilgi veirir misiniz?
- Mezar taşına yazılan yazılar hakkında bilgi verir misiniz; ne gibi yazılar yazılabilir?
- Âhiret hayatının devreleri nelerdir?
- İslamiyet’den Önce Cahiliyye Döneminde Ahiret İnancı Nasıldı?
- Diğer kitabî olan-örneğin Hrıstiyanlık- dinlerden hayatı boyunca iyilik yapan, insanlığa faydalı olan kimselerin cennete girme ihtimali var mıdır?