Melekler insanın kan dökücü özelliğini nereden biliyordu?
Değerli kardeşimiz,
Evrimci yaratılışçıların evrime delil sadedinde zikrettikleri bir diğer ayet ise şudur:
“Hani, Rabbin meleklere, 'Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım.' demişti. Onlar, 'Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd ederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.' demişler. Allah da 'Ben sizin bilmediğinizi bilirim.' demişti." (Bakara, 2/30).
Bu âyetteki; “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın?” ifadesinden hareketle, insanın kemâlini bulmadan önceki vahşi atalarına atıfta bulunduğuna işaret edildiği belirtilmiştir. Güya melekler insan öncesi bu atalara bakarak bu ifadeyi kullanmışlardır. Hâlbuki fesat ve kan dökücülük vasfı insanlık tarihi boyunca görülmüş ve günümüz insanında da cari olan bir durumdur. Ayrıca fesat maymunsu varlıklara değil, insana has bir özelliktir. Çünkü bütün hayvanlar yeryüzündeki dengeye hizmet etmektedirler. Bu dengeyi bozan, fesat çıkaran tek varlık insandır.
Burada peki, “Melekler insanın bu özelliğini nereden biliyordu?” sorusunun cevabını, Taberi’ de buluyoruz.
Taberî'nin İbn Abbas, İbn Mes'ûd ve ashâbdan daha başka kimselerden naklettiğine göre, Yüce Allah meleklere; "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım." deyince melekler "Rabbimiz bu halîfe ne olacaktır?" derler. O da "onun yeryüzünde fesat çıkaran birbirine hased eden, birbirini öldüren zürriyyeti olacaktır." buyurur. Böylece melekler yaratılacak olan bu varlık hakkında bilgilendirilmiş oluyor. İşte bu görüş âyette zikredilmemiş olan diyaloğu ortaya koyuyor. Yani, "Ben yeryüzünde bir halîfe yaratacağım." ve "Dediler ki, sen orada fesat çıkaracak, kan dökecek birini mi yaratacaksın?" ifâdeleri arasındaki boşluğu dolduruyor.
Görüldüğü gibi, bu tür yorumlarda, benimsenmiş bir görüş istikametinde metne yaklaşıldığına ve dinî metinlerin bu düşünceler istikametinde tevil edilip yorumlandığına şahit olmaktayız. Bu durumda "Metin ne diyor?"dan çok, "Metne ne söyletebilirim?" yaklaşımı yorumlama ameliyesine hâkim olmaktadır. Bir takım ilmî gelişme ve teorilerin temellerini dinî kaynaklarda veya eski âlimlerin sözlerinde arama temayülü çoğu kere doğru olmayan farklı yorumların yapılmasında etkili olmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Adem kusur işlemeseydi, hakikaten biz şimdi cennette mi olurduk?
- İlk insan Hz. Adem mi, ondan önce başka Adem var mı?
- Ben sizin bilmediklerinizi bilirim, ne demektir?
- Melekler neden birini daha mı demek yerine, birini ifadesini kullanıyorlar?
- Hz. Adem'den önce insanlık var mıdır? Ayette geçen, meleklerin Hz. Adem'e secde etme hadisesindeki "Sen azgın bir kavim mi yaratacaksın?" ifadeleri, önceden de insanlığın var olduğuna delil sayıyorlar...
- Bakara Suresi 30. ayetinde geçen?Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım? ifade, Adem aleyhisselamın yeryüzünde yaratıldığını mı gösterir? Yani Hz. Adem?in cismine Dünya da mı şekil verilmiştir?
- Kuran'da geçen hani kelimesi nasıl anlaşılmalı?
- 23. Tefsir: Melekler insanın fesat çıkaracağını nasıl bildi?
- Hz. Âdem yeryüzünde mi yaratıldı?
- Yeryüzünde insanlardan önce kimler vardı?