Malı almadan satmak caiz mi? 

Tarih: 15.05.2023 - 15:21 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kurada TOGG çıktı. TOGG’un parası bende olmadığı için ben kurada togg çıkmayan bir akrabamla önceden anlaşıp sen aracın teslim edileceği tarihteki bedeli neyse o bedeli verirsin (teslim tarihinde fiyat değişebilir buna togg karar veriyor. Bizden sadece ön ödeme bedeli alındı) ancak sen bana teslim edilmeden önce şu kadar kâr ver, teslim edilirken de aracın bedelini ödersin dersem bu caiz olur mu?
- Kısaca üç sorum var.
1) Araç teslim edilirken fiyat değişebilir bunu da togg sözleşmede önceden belirtti, bu caiz midir?
2) Aracı kendi adıma teslim almadan yani başkasına satışı yapmadan önceden anlaştığım kişiden önden kârımı almam caiz olur mu?
3) İkinci sorum caiz değilse teslim edilirken hem aracın bedelini hem kârımı alıp aracı kendi adıma almam ve sonrasında başka bedel almadan satışını akrabama vermem caiz olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Soru 1:
Araç teslim edilirken fiyat değişebilir bunu da TOGG sözleşmede önceden belirtti bu caiz midir?

Cevap 1:

Alım satımda hem malın hem de bedelin belli olması gerekir. Bu belli olmadan yapılan satım fasit olur; uygun değildir.

Soru 2:
Aracı kendi adıma teslim almadan yani başkasına satışı yapmadan önceden anlaştığım kişiden önden kârımı almam caiz olur mu?

Cevap: 2

Satış yapmadan alacağın (borç-alacak) olmaz ki, alasın!

Soru 3:
İkinci sorum caiz değilse, teslim edilirken hem aracın bedelini hem kârımı alıp aracı kendi adıma almam ve sonrasında başka bedel almadan satışını akrabama vermem caiz olur mu?

Cevap: 3

İleride yapılacak alım satıma mahsuben para verilebilir; sonra alım satım yapılınca alacak ve borç belli olur, belli olunca da önceden verilmiş para borca mahsub edilebilir.

Önceden verilen para ya kapora ya ödünç veya emanet olur.

Emanet ise alan buna dokunamaz (bunu kullanamaz). Borç ise kullanır, alım satımdan sonra alacağına karşı borcunu öder (mahsuplaşır), kaparo ise üstü tamamlanır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun