Kuyruk sokumu kemiği çürüyor ise, hadisi nasıl anlamalıyız?

Tarih: 01.09.2023 - 07:58 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bilime göre kuyruk sokumu kemiği de çürüyor. Hadisleri nasıl anlamalıyız?
- Bazı evrimciler, insan geninde kuyruk yenilenme veya yenileme geni gibi bir şey olduğunu söylemişti. Ben şahsen evrim teorisine inanmıyorum, ama bu evrim teorisine kanıt olabilir mi yoksa o gen başka bir işlev veya başka bir nedenle mi insanlarda mevcut?
- Yoksa bunlar kendi felsefi fikirlerinin yalandan ibaret olması gibi bu konuda da yalan mı söylüyor?
- Muteber hadis kitaplarında "ölümünden sonra insanın her şeyinin çürüyüp yok olacağı, ancak acbü'z-zeneb denilen kemiğin bundan müstesna olduğunu bildirilmiş"
- Bilime göre insanın kuyruk sokumu kemiği de dahil tüm kemikleri belirli bir süre sonra yok oluyor. Tüm kemiklerin yok olup sadece o kemiğin kaldığına dair bir veri de yok.
- Bu hadis bilimle çelişmiş mi oluyor, nasıl anlamalı?
- Ayrıca ekstresm durumlarda kemikler koruna da biliyor, binlerce yıl önceye ait fosil kalıntıları bunu gösteriyor. Bunlar hadise göre istisna mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Burada sözü edilen, insanların tekrar dirilişlerinde kuyruk sokumundaki acbü'z-zeneb denilen bir yapının üzerine cesetlerin bina edileceği hadisini kastetmektedirler.

Hadiste geçen acb kelimesi, her şeyin son kısmı, kuyruk sokumu, zeneb de kuyruk manasına gelmektedir. Bir hadiste bu konu ile ilgili olarak şöyle buyrulur;

“İnsan cesedi bütünüyle çürüyüp yok olur. Ancak, acbü'z-zeneb müstesna. İnsanlar bundan yaratılır.” (Buhari, Tefsir, 39/3, 78/1).

Bazı hadislerde ise hem ilk yaratılışın hem de ikinci yaratılışın maddi özünün acbü'z-zeneb olduğu belirtilir:

“Toprak insanoğlunun acb dışında bütün cesedini yiyip tüketir. İnsan acb’den yaratılmıştır. Tekrar ondan meydana getirilecektir.” (Müslim, Fiten, 142).

Peygamberler başta olmak üzere, rızası dairesinde hayat sürenlerin cesedini Allah çürütmüyor. Diğer cesetlerin acbü'z-zeneb hariç zamanla çürüdüğü ifade ediliyor.

Diğer taraftan Hinduizm, Budizm dinlerinde ve Katolik inancına bağlı Hristiyanlarda ölülerini yakma âdeti vardır. Ölülerin yakılmış olmasıyla kemikler de yanmaktadır. Hadislerdeki ifade ise umumidir. Yani ölü ister yakılsın ister normal şekilde kemikleri çürümüş olsun acbü'z-zeneb’den yaratılacağı ifadesine dahildir.

Bazı yayınlarda acbü'z-zeneb’in bir hücre tarzında olabileceği ifade ediliyor. Yanmış bir cesette hücre büyüklüğünde bir yapı kalmaz, acbü'z-zeneb’i atom veya genetik seviyesinde düşünmek mümkündür.

Mealini verdiğimiz son hadis bize biraz daha ufuk açıyor. İlk yaratılışa dikkati çekiyor. Hz. Âdem’in topraktan yaratılışı muhtemelen karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerden başlamış olmalıdır.

Nitekim şimdi insanın vücudunda bu cansız elementlerden Allah her an sperm ve yumurta yaratıyor. Cesedi yakılan bir kimsenin külleri içinde kalsiyum, sodyum, potasyum ve demir gibi inorganik elementler vardır. Organik olarak ifade ettiğimiz karbon elementleri genelde ateşte yanar.

Yakılan cesedin acbü'z-zeneb bölgesinde bulunan ve yanmayan inorganik elementlerden bir veya birkaçı, yeniden dirilişin başlangıç çekirdeği olabilir.

Peygamberlerin cesedini çürütmeyen Allah, cesetlerin acbü'z-zeneb kısmını da çürütmez.

İlave bilgi için tıklayınız:

İnsanda kuyruk sokumunun olması evrime delil gösteriliyor?

İnsanda kuyruk geni bulunması evrime kanıt mı?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun