Kutuplarda ve uzun günlerin olduğu yerlerde namaz nasıl kılınır ve oruçlar nasıl tutulur?

Tarih: 03.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bilindiği üzere, dünyada, bazı bölgelerde bazı vakitler tam olarak oluşmamaktadır. Söz gelimi, kutuplara yakın bölgelerde günlerce, hatta aylarca güneş doğmayabilir veya batmayabilir. Bununla beraber, bir gün 24 saattir ve tarih değişimi de buna göre olmaktadır. Bu sebeple, bir bölgede herhangi bir namazın vakti gerçekleşmiyorsa veya tam olarak belirlenemiyorsa, takdir yapılarak/oraya en yakın bölgenin vakitlerine göre namazlar kılınır.

Deccal hadisi olarak bilinen hadiste Hz. Peygamber (asm),

“Deccal yeryüzünde kırk gün kalacaktır. Bu kırk günün bir günü bir yıl gibi, bir günü bir ay gibi, bir günü bir hafta gibi, diğer günleri ise normal günleriniz gibi olacaktır.”

deyince sahabiler, uzun günlerde bir günlük namazın yeterli olup olmadığını sormuşlar, bunun üzerine Hz. Peygamber (asm)

“Hayır bir günlük namaz yeterli değildir; namaz vakitlerini takdir edersiniz.” buyurmuştur (Müslim, Kitabu’l-Fiten ve Eşrâtu’s-Sâat, 20).

Bu hadis, vakitlerin oluşmamasının namazı düşürmeyeceğini ve vakit oluşmayan bölge ve zamanlarda vakitlerin takdir edilerek namazın kılınması gerektiğini açıkça göstermektedir.

Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi, hangi ülkede normal vakit ölçüleri işlemiyor, gece-gündüzlerinde anormal farklar içeriyorsa, özellikle İslam'ın emrettiği namaz, oruç gibi ibadetlerin, hatta zekâtın yıllanması ve hac aylarının tespitine imkân vermiyorsa, o ülke anormal bir ülke kabul edilir. Böyle bir ülkede yaşayanlar, ibadetlerle ilgili takvimlerini kendilerine en yakın, normal zaman formuna sahip ülkenin saatine göre ayarlarlar.

Oruç da namaz gibi, en yakın ve normal gündüz ve gecesi ülkenin saatine göre tutulur. Zekâtın yıllanmasıyla ilgili hesaplanması da buna göre ayarlanabilir.

Yalnız hac ibadeti, -diğer normal takvimli ülkeler için de söz konusu olduğu gibi- Suudi Arabistan ülkesinin belirlemesine göre yapılır. Çünkü Arafat günü yalnız bir gündür ve hac ibadetin en temel şartı da Arafattaki vakfedir. (bk. İbn Abidin, I/375; M. Hamidullah, İslam'a Giriş, s. 65; Celal Yıldırım, İslam Fıkhı, I/184-189).

İlave bilgi için tıklayınız:

Kutuplarda namaz nasıl kılınır, oruç nasıl tutulur?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun