Kusurlu malı iade etme yerine fiyatta indirim ile sulh caiz mi?
- Bir kişi satın aldığı bir malda kusur olduğunu anlayıp geri vermek istese satıcı da buna itiraz etse aralarını bulmak için satıcı ürünün fiyatında indirim yapsa müşteri de buna razı olsa bu caiz olur mu?
- Mesele 500 liraya satılan bir bisikleti müşteri teslim alsa, sonra ondaki kusurdan ötürü iade etmek istese, satıcı kabul etmeyip 500 tl’nin 50 tl’sini geri vereyim dese iki taraf anlaşınca bu akitte bir sakınca var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Evet, caizdir, bu akitte bir sakınca olmaz.
Müşteri kusuru bilmediği halde, akitten sonra bu kusuru öğrenirse, akit, sahih olarak meydana gelmiştir. Fakat bağlayıcı değildir. Malı geri çevirip, satıcıya verdiği bedeli geri alma ya da malı tutup, kusur sebebiyle meydana gelen eksikliğe karşılık, fiyatın bir kısmını alma konusunda serbesttir.
Ancak bundan razı olur veya satın aldığı malı satmak için pazara çıkarmak ya da gelirini almak yahut da onda tasarrufta bulunmak gibi razılığını gösteren bir delil bulunursa, ilk akit bağlayıcı olur. (bk. Seyyid Sabık, Fıkhu's-Sünne)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kusurlu mal, alıcının elinde zarar görürse, bu zararı kim öder?
- Satılan ürün hangi şartlarda geri alınabilir?
- FESAD, FESAT
- FESAD, FESAT
- Bir pazarlıkta karşı tarafın caymaması için bir miktar para isteniyor (kapora). Malın alımından vazgeçilirse para hibe edilmiş sayılıyor ve iade edilmiyor. Bu parayı almak helal midir? Verilen kapora alınmazsa ne yapalım?
- TENFİZ
- MURABAHA
- MURABAHA
- Ticarette, alışverişlerde pazarlık yapmanın sünnet olduğunu biliyoruz. Konuyla ilgili bilgi verir misiniz?
- Muhayyerlik süresinde malda artma veya eksilme, kime aittir?