Kurban kesilirken çocuklara gösterin, diye bir hadis var mı?
- Bir hadiste kurban kesilirken çocuklara gösterin ifadesinin geçtiğini duydum ve bu psikolojik olarak yanlış bir şey çocuklara zarar verir diye düşündüm.
- Bu anlamda bir hadis var mı?
Değerli kardeşimiz,
Kurban kesilirken çocuklara gösterilmesiyle ilgili bir rivayet bulamadık.
Ancak kurban kesmekle mükellef olan bir kimsenin, kurbanın başında bulunması müstehaptır.
Nitekim, Hz. Peygamber (asm) Efendimiz, kızı Hz. Fatıma validemize hitaben, “Ey kızım Fatıma! kalk git kurbanının yanında bulun. Çünkü kurbanın kanından akacak ilk damla senin geçmiş bütün günahlarının affedilmesine vesile olacaktır.” buyurmuş.
Hz. Fatıma validemizde, “Babacığım, Allah’ın bu lütfu sadece biz peygamber ailesi için mi, yoksa hem bize hem de bütün Müslümanlar için midir?” diye sormuş, Allah Resulü de (asm), “Kızım hem bizim ve hem de bütün Müslümanlar içindir.” buyurmuştur. (Heysemi, Mecmeu'z-Zevaid, 8/470, no: 5992; Hakim, Müstedrek, 4/222)
Kurban sahibinin elinden geliyorsa bizzat kendisinin kesmesi daha faziletlidir. Elinden gelmiyor, bizzat kesemiyorsa, münasip bir Müslümana vekalet vererek kurbanını kestirebilir.
Kurban kesmekle yükümlü olan kişinin, keseceği kurbanı bizzat satın alması, kendisinin kesmesi veya kesilirken yanında bulunması -kurbanın sahih olması için- gerekli değildir. Bunlar vekalet yoluyla da yapılabilir. Çünkü kurban malî bir ibadettir. Malî ibadetlerde vekalet caizdir. Hiçbir mazeret olmadan da kişi kendi adına kurbanını satın alıp kesmek üzere güvendiği bir kimseyi vekil tayin edebilir.
Bir Müslüman kurbanını, ister kendisi bizzat kessin isterse vekalet vererek kestirsin, ister başında bulunsun isterse bulunmasın, herkesin derecesine göre hadiste verilen müjdeden hissedar olacağını ümit ederiz inşallah.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları nelerdir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Adak etini yemesi caiz olmayan bir kimse, bu etten yerse ne yapmalıdır?
- Kurban Özel Dosyası
- Kurban kesmekle ilgili sık sorulan sorular ve cevapları
- Büyükbaş hayvan kesmeyi adayan bir kimse, gücü yetmiyorsa, adak olarak bir küçükbaş hayvan kesebilir mi?
- Adak borcu olan önce adağını mı vermeli, yoksa kurban mı kesmeli?
- Adak kurbanının parasını fakire vermekle adak yerine gelmiş olur mu?
- Ben ve eşim çalışıyoruz. Ev aldık ve gelirimizin 2/3'ü taksidimize gidiyor; kurban kesebilir miyiz?.. Kurban kesmemiz gerekir mi?
- Kurban sünnete uygun olarak nasıl kesilir? Kurban keserken okunacak dualar nelerdir, Arapça olarak gönderir misiniz?
- Kurban ettiğimiz hayvanın kanının akmasıyla günahlarımızdan mı arınıyoruz?
- Kurban kesmesi karşılığında kasaba ücret ödemek caiz midir?