Kur'an’da ay takvimine bir işaret var mıdır? “Mağaralarında üç yüz yıl kaldılar.” ayeti, hangi takvime göredir?

Tarih: 11.07.2013 - 02:25 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kur'an’da ay takviminin uygulanması yönünde hiçbir ayete rastlamadım. Hatta Kehf suresinde Yedi uyurlar için 300 yıl uyuduklarını, buna 9 yıl ilave ettiklerini bildiriyor. 300x365 yaklaşık olarak 309x354'e yakın bir rakam olduğuna göre, Allah esasında bir yılın 365 gün olduğunu bildirmiyor mu?

- Yani, bir yılı 365 gün olarak kabul eden ilim Allah'ın ilmi değil mi?..

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Mağaralarında üç yüz yıl kaldılar. Bazıları buna dokuz yıl daha ilave ettiler.” (Kehf, 18/25)

mealindeki ayette, hem güneş hem de ay takvimine işaret edilmiştir. Çünkü, güneş takvimine göre 300 yıl, ay takvimine göre 309 eder. Kur’an’da hem Ehl-i kitabın bu konudaki güneş takvimine göre saydıkları bu sürenin 300 yıllığına, hem de Arapların kullandığı ve İslam’ın özellikle vurguladığı ay takvimindeki 309 yıllık süreye işaret edilmiştir.

Bilindiği üzere, her 33 güneş yılında, bir ay yılı fazla olur. Çünkü, Ay yılı 354 günden ibarettir. Bazı tefsir alimlerinin de belirttiği gibi, Kehf suresinin bu ayeti, bu açıdan bir mucizedir. (bk. İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri)

Hem güneş takvimi, hem ay takvimi, bilimsel olarak kabul gören birer realitedir.

“Güneş ve Ay bir hesap ile hareket ederler.” (Rahman, 55/5)

mealindeki ayette bu iki takvime de işaret edilmiştir.

“Ay için de birtakım safhalar, duraklar tâyin ettik; dolaşa dolaşa, nihayet eski hurma salkımının çöpü gibi kuru, sarı, kavisli bir hâle gelir.” (Yasin, 36/39)

mealindeki ayette ayın -dünyanın etrafındaki- dolanımından meydana gelen bir hesap tablosuna vurgu yapılmıştır.

“Doğrusu, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü kesin hükmünde, ayların sayısı on iki ay olup bunlardan dördü hürmetlidir. İşte doğru hesap budur.” (Tövbe, 9/36)

mealindeki ayette de gökteki ayın hareketinden meydana gelen bir yıldaki takvim aylarının sayısının on iki olduğuna işaret edilmiştir.

“Sana hilâlleri sorarlar. De ki: Onlar insanlar için; özellikle hac için vakit ölçüleridir.”(Bakara, 2/189)

mealindeki ayette -gökteki ayın hareketleri- yerdeki insanlara, aylar üzerinden bir hesap takvimini oluşturmaya yönelik olduğu ifade edilmiştir.

Güneş ayları -şubat hariç- 30 ve 31 gün çekerler. Buna mukabil, Ay takvimine göre meydana gelen ayların gün sayısı 29 ve 30’dur. Ümmi bir nebi olan Hz. Peygamber (asm)'in on beş asır önce bu gerçeğe hadislerinde vurgu yapması (Nesai, Sıyam,17) onun ayrı bir mucizesidir.

Ayrıca, Kur'ân'ın kastettiği bilgi, insanı Allah'a götüren derin bilgidir. Evreni, yaratılışı düşünen kişi, bu akıl ermez inceliklerin kendiliğinden olamayacağını anlar ve bunları yaratana hayran olur:

"Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ve gündüzün değişmesinde, insanların faydasına olan şeyleri denizde taşıyıp giden gemilerde, Allah'ın gökten su indirip onunla ölmüş olan yeri dirilterek üzerine her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgârları ve yerle gök arasında emre hazır bekleyen bulutlan evirip çevirmesinde, elbette düşünen bir topluluk için (Allah'ın varlığına ve birliğine) deliller vardır." (Bakara, 2/164)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun