Kuran-ı Kerim'i Arapçasından okumak mı yoksa mealinden okumak mı daha iyidir?
Değerli kardeşimiz,
Allah yolunda yapılan en küçük bir iş ve amel bile neticesiz kalmaz. Hele Kuran okumak gibi kâinatın en büyük bir hadisesi, hiç sevapsız kalmayacaktır. Kuran'ın yüzüne bakmak bile sevap olursa Kuran'ın anlamını veren bir kitabı okumak elbette sevabı vardır.
Fakat Kuran'ı aslından okumak ile mealinden okumak arasında fark vardır. Esas olan Kuran okumayı aslından öğrenmek ve manasını anlamak içinde mealden okumaktır. Ancak hiçbir Kuran meali aslının yerini tutmayacağından, namazda Kuran yerine okunmaz. Namazımızda mutlaka Kuran-ı Kerimi aslından okumalıyız. Allah kelamı olan, Arapça olandır. Bunun yeri ve sevabı ayrıdır. Her harfine kat kat sevap verilir.
Bizi yaratan Allah, Kuran-ı Kerimi Arapça olarak bize göndermiş. Elbetteki manasını öğrenmek için Türkçe, İngilizce gibi mealleri okumamız gerekir. Ancak namaz ibadetinde okuduğumuzda mutlaka aslından, orjinalini okumalıyız. Çünkü onun aslı Arapça’dır. Allah Kuran'ı Arapça olarak indirmiştir. Tercümesi Kuran yerine geçemez.
Örneğin, bir çekirdeğin aslını bozarak parçalara ayırsak, sonra da toprağa eksek ağaç olamayacaktır. Çünkü özellikleri kaybolmuştur. Bunun gibi Kuran ayetleri, kelimeleri ve harfleri birer çekirdek gibidir; başka dillere çevrilince özelliğini kaybedeceği için Kuran olmayacaktır.
“Manasını anlamıyoruz” düşüncesine gelince, ister aslıyla isterse mealleriyle Kuran'ın manasını anlamak ve onun hükümleriyle yaşamak, her Müslümanın görevidir. Zaten Kuran anlaşılmak ve yaşanmak için gönderilmiştir. İngilizce bir kitabı bile anlamak için İngilizce öğrenen bir Müslümanın, Kuran'ı anlamak için neden Arapça öğrenmediğini de bir düşünmek gerekir.
Ayrıca biz anlamasak da onun bize faydası vardır. Örneğin, dili tad alma özelliğini kaybetmiş bir insan yediği yemek ve gıdalardan faydalanamayacak mıdır? Dili tad almasa da yediği gıdalar gerekli organlarına gidecektir. Kuran okumak da bunun gibidir. Aklı Kuran'ın manasını anlamayan bir insan, onu ruhunun midesine atınca, aklı anlamasa da ruhunun diğer özellikleri onun manalarını alacaktır.
Diğer taraftan Allah Kuran'ın her harfine en az on sevap vereceğini söylüyor. Meallerin mutlaka faydası var, ama Kuran yerine geçmeyeceği için, Kuran'ın her harfinden alınan sevabını da alamayacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an'ı sadece Arapça okumak doğru mu, Allah (cc) Kur'an'ı anlayıp hayatımıza yansıtmamızı ıstemiyor mu bizden?..
- Ezbere Arapça olarak okuduğumuz duaların Türkçe karşılıklarını bilmiyoruz. Bu durumda dualarımız ve namazlarımız kabul olur mu?
- Kur'an-ı Kerim'i Türkçe mealinden okuduğumuzda da Arapça okuduğumuzdaki sevabı alıyor muyuz? Kur'an'ı okumaktaki amacımız anlamak ve öğrenmek değil mi?
- Kur'an-ı Kerim'in meali aslını tutar mı? Meal okuduğumuz zaman Kur'an okumuş sayılır mıyız, sevabı aynı yazılır mı?
- Secde ayetinin mealini okumakla da tilavet secdesi yapmak gerekir mi?
- Kur’anın (Yasin suresinin veya başka surelerin) Latin harfleriyle okunması caiz midir?
- Kur'an mealini dinlemenin sevabı olur mu? Abdestsiz Kur'an meali dinleyebilir miyiz?
- Bilgisayardan dinleyerek Kuran hatmi olur mu?
- Türkçe açıklamalı Kur'an-ı Kerim meali okunabilir mi?
- Neden Kur'an dili Arapça'dır?