Kur'an-ı Kerim'de hurilerle ilgili ayet şehveti mi tetikliyor? "...kendileriyle bir yaşta, göğüsleri çıkmış genç kızlar ..." ifadeleri gibi!..
Değerli kardeşimiz,
Cennet ve cehennemliklerin karşılaşacağı durumlar Nebe' (Amme) suresinde şöyle anlatılmaktadır:
"21. Şüphesiz, cehennem pusuda beklemektedir.
22. Azgınların barınacağı yerdir (cehennem).
23. (Azgınlar) orada çağlar boyu kalacaklar ,
24. Orada bir serinlik ya da (susuzluk gideren) bir içecek tatmazlar,
25. Kaynar su ve irin (tadarlar).
26. Ancak (dünyada yaptıklarına) uygun karşılık olarak.
27. Çünkü onlar hesap gününü (geleceğini) ummazlardı."
"31. Şüphesiz takvâ sahipleri için de başarı ödülü vardır.
32. Bahçeler,bağlar,
33. Göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar,
34. Ve içki dolu kâse(ler) .
35. Onlar orada ne boş bir lâkırdı ne de yalan işitirler.
36. Bunlar Rabbinin yeterli bir bağışı, mükâfatıdır."
Allah Tealâ ateş ehli olan kötülerin durumlarından bir miktar bahsettikten sonra, cennet ehli olan iyilerin kurtuluş ve zafer yerinden de söz etmiştir, onlar ateşten kurtulup cennete sokulmuşlardır. Bunun Allah'ın bir lütfu ve ihsanı olduğu açıklanmıştır.
İyilerin ve kötülerin durumlarının gösterilmesi, düşünme ve karşılaştırma, cennete götüren, kulluğa teşvik ve ateşe götüren masiyet, küfür ve yalanlama konusunda uyarı için bir zemindir. Özet olarak Allah Tealâ kâfirlere olan vaadini andıktan sonra iyilere olan vaadini de açıklamıştır.
Allah Teâlâ, kullarının uhrevî nimetlere dair yaklaşık bir fikir edinmelerini sağlamak ve onlarda bir arzu uyandırmak için, birçok âyette olduğu gibi burada da idrak ve anlama gücüne göre temsilî bir anlatımla bu dünyada en çok ihtiyaç duydukları, arzuladıkları, sevdikleri maddî-bedensel hazlardan örnekler vermiştir. Bu anlatımda Kur'an'ın ilk muhataplarının beklentilerinin dikkate alındığı da söylenebilir. Keza bu anlatımdan, âhirette cennete girmeyi hak eden her bir insana, dünyadaki ameline zihnî ve ruhî kemaline, mutluluk anlayışına ve beklentisine göre neleri istiyor ve bekliyorsa, onların verileceği sonucunu çıkarmak da mümkündür.
Bu anlatım cennette mü'minler için hazırlanan eşleri tasvir etmektedir. Bunlar genellikle iki kısımdır: Biri, cennet yaratıldığı zaman orada yaratılan «Huri» denilen ve mahiyeti bizce bilinmeyen bakire ve yaşıt eşlerdir. Diğeri, dünyadaki sâliha eşlerdir ki, cennete girince onlar da huri misali yaşıt duruma gelir ve taze kız görünümü alırlar.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Will you please explain the verses that order us to obey the messenger of Allah?
- The Fallacy of Reincarnation Part 3: What are the views of the Islamic scholars on reincarnation?
- Is a person who can read the Qoran regarded to have done a khatm (complete recitation of the Qoran) by observing and following someone recite it, or a person who cannot read the Qoran by listening to someone recite it? Is a person regarded to have done a
- What are our duties toward the Quran?
- Why do we follow a madhhab?
- There are some people who want to leave the Sunnah and act only in accordance with the Qur’an. What is your opinion about that issue?
- Is it possible to do a khatm al-Quran by following or listening to it from a device like a TV set, telephone or computer?
- Why is ijtihad necessary? Why did madhhabs choose the way of ijtihad when there was a lack of narrations?
- Considering that hadiths reached us through many narrators, why should we trust hadiths and why should we not deny hadiths?
- Was there a verse of stoning in the Quran? Whom did the Prophet Muhammad have stoned?