Kulak arkası işitme cihazı üzerine meshetmek yeterli mi?
- Kalben mutmain olmak için; kulak arkası işitme cihazı kullanıyorum, abdest alırken her seferinde çıkarılmıyor, mesh ediyorum, abdestim kabul olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Abdest alırken şehadet parmağı ile kulak içini ve deliğinin girişini, başparmak ile de kulağın dışını meshetmek cumhura göre sünnettir.
Bu durum tamamen terk edilse bile abdest geçerli olur, ancak Müslüman, gerektiren bir durum, bir mazeret olmadan sünneti de terk etmez.
Kulak arkası işitme cihazını abdest esnasında çıkarmak eller yaş olduğu için alete zarar veriyorsa, önceden çıkarmak ve kurulandıktan sonra takmak kolayca mümkün ise bunu yapmalıdır. Zorluk veya sakınca varsa kulak arkası ve kulak yüzeyi meshedilir, kulak deliğinin meshi terk edilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Uyku cihazı orucu bozar mı?
- Hicr suresi 66. ayet, sabah olunca onların arkası kesilecek, diye tercüme edilebilir mi?
- İşitme engellilerde şer'i mes'uliyet var mı? Böyle kimselerin işiten insanlar gibi mes'ul olmadığı söyleniyor?
- Vahyin arkası kesilmiştir hadisini açıklar mısınız?
- Soru ve Cevaplarla 11 Eylül Saldırısının Perde Arkası
- Gusül abdesti alırken, vücudumda kuru yer kaldığına dair çok vesvese geliyor?
- Spastik ağır engelli abdesti nasıl alır?
- Abdest alırken enseyi mesh etmeyi bid'at olarak görenler var. Enseyi mesh etmenin kaynağı nedir?
- Yara akıntısı ile abdest tüm mezheplerde bozulur mu? Parmakta akan yara varsa abdesti nasıl alabiliriz? Yara akıntısı ile kan aynı hükümde midir?
- Gusül nedir