Küçüklüğünde gittiği camide, ders aldığı hocanın yanlış davranması sonucunda dinden soğuyan, bu gibi kötüleri ve yanlış uygulamaları bahane göstererek dini yaşamayanlara ne diyebiliriz?

Tarih: 24.03.2007 - 21:31 | Güncelleme:

Soru Detayı
Küçüklüğünde gittiği camide, ders aldığı hocanın yanlış davranması sonucunda dinden soğuyan, camiyi cemaati namazı bırakan, bunlara sebep olarak da kendisine küçükken kötü muamelede bulunan hocayı gösteren insanlar ile karşılaşıyoruz. Böyle kimselere nasıl yaklaşmalıyız, ortaya sundukları mazeretler çok ehemmiyetsiz gözüküyor?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Çocuklara dini eğitim verilirken, bu eğitimi veren kimselerin çok dikkatli olması gerekir. Nasılki ameliyat yapmak için uzman olmak gerekiyor. Dini eğitim veren kimselerin de manevi ameliyat demek olan tebliğde de uzman olmaları lazımdır. Yoksa kaş yapalım derken göz çıkarmak da mümkündür. Dini eğitim adına yapılan, ama dine aykırı olan davranışlar zarar vermektedir. Bu hatayı yapanlar sorumlu olmaktadır.

2. Çocukken bu duruma düşen kimseler, kendilerini böyle bir yanlışa sürükleyenlerden davacı olmakla beraber, akil baliğ olduktan sonra, bütün sorumluluğu ve işledikleri günahları onlara yüklemeye hakları yoktur. Çünkü İslam ülkesinde yaşayan bir kimse, diğer yollarla da doğruyu öğrenebilir. Nitekim dünyevi bir fayda için her şeyi araştırmakta ve en güzelini bulmak için çalışmaktayız.

Bununla beraber Müslümanlar doğru İslamı ve İslamiyete layık doğruluğu yaşayarak örnek olmak zorundadırlar. Bu açıdan her insanın kendine göre bir sorumluluğu vardır. Öyleyse örnek olmada hatalı davrananlar sorumlu olduğu kadar, islamı yaşamayanlar da sorumludurlar.

3. Her çocuğa dini ve dünyevi vazifelerini doğru olarak, uygun bir metodla öğretmek gerekir. Çocukken bilmediklerinden ya da yapılan hatalardan sorumlu değillerse de akil baliğ olduktan sonra öğrenmek ve yaşamakla sorumludurlar.

İlave bilgi için tıklayınız:

Tebliğde üslubumuz nasıl olmalıdır? İslami değerleri küçümseyen insanlara nasıl tebliğde bulunmalıyım?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun