Kıyamet günü hak sahibi hakkından vazgeçmezse bir dânık [yarım gram gümüş] hak için cemaat ile kılınmış kabul olmuş yedi yüz namazı alınıp hak sahibine verilecektir. (Dürr-ül Muhtar) diye bir hadis var, açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Dürrü'l-Muhtar'da bahsettiğiniz ifadeler şöyle geçmektedir:
"Haberde geçtiğine göre, bir dânık için cemâatle kılınan yedi yüz namaz savabı alınacaktır."
Açıklaması: "Haberde geçtiğine göre ilh..." sözündeki haberden murad, bazı kitaplardaki bilgilerdir. Bunu "Eşbah" sahibi "Bezzaziye"den nakletmiştir. İhtimal ki bu kitaplardan maksad da semavî kitaplar yahud ulemanın kendi kitaplarında naklettikleri hadîslerdir.
Dânık yahud dânek, dirhemin altıda biridir ki iki kırattır. Kırat da boş arpadır. Cemâatla kılınan yedi yüz (700) namazdan murad farzlardır. Çünkü cemaat farzlarda olur. «Mevâhib»de «Kuşeyrî»den naklen, "Yediyüz makbul namaz sevabı" denilmiş, cemaatle kaydı konmamıştır. «Mevâhip» Şârihi hulâsaten şöyle demiştir: "Bu, Allah Taâla'nın zalimi afv etmesine ve onu rahmeti ile cennetine koymasına aykırı değildir." (bk. İbn. Abidin, Haşiyetu Reddi'l Muhtar, 1/439, Darul Fikr, 1979)
Bu bilgiler ümitsizlik için değil, kul hakkının önemini vurgulamak içindir. Bu açıdan kişi ümit ve korku arasında olmalıdır. Ne ibadetlerine güvenip gurura kapılmalı, ne de günahlarından dolayı ümitsizlik yaşamalıdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kıyamet günü hak sahibi hakkından vazgeçmezse bir dânık [yarım gram gümüş] hak için cemaat ile kılınmış kabul olmuş yediyüz namazı alınıp hak sahibine verilecektir. (Dürr-ül Muhtar) diye bir hadis var, açıklar mısınız?
- Peygamber Efendimiz "İman Yemenlidir, fıkıh Yemen'dedir, hikmet Yemen'dedir." buyuruyor. Bu hadiste anlatılmak istenen nedir?
- "Kişi (cennette) bir günde yüz bakireye ilişir" hadisi sahih midir?
- Sübhanallahi ve bihamdihi sübhanallahi'l azim, tesbihinin / duasının fazileti hakkında bilgi verir misiniz?
- VEDÂ HACCI
- Namaz kılan birinin yanından bir kadın, bir siyah köpek veya bir maymun geçtiğinde namazı bozulurmuş. Gerçekten böyle bir hadis var mıdır?
- Ölüye Kur'an okuma
- Ölünün arkasından Kur'an okunur mu?
- BÂKİRE
- Nazardan korunmak için, nazar boncuğu caiz midir?