Kişi bilmeden cinsiyet değiştiren biriyle evlenirse ne olur?

Tarih: 15.01.2026 - 21:06 | Güncelleme:

Soru Detayı

Diyelim ki kişi cinsiyet fark etmeksizin ikisi de anasının karnında aynı cinsiyete sahip fakat birisi sonradan cinsiyetini değiştirmiş adını da geçmişle ilgili hiçbir bağlantı yok diğer kişi bu kişiyle nikahlı olursa İslami açıdan hüküm nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Tam olarak erkek olan bir kimse operasyon ile kadın, kadın olan bir kimse de erkek gibi olmakla asıl cinsiyetleri değişmiş olmaz. Onların cinsiyetleri operasyondan önce ne ise sonra da odur.

Bu sebeple gerçekte aynı cinsten olan iki kişinin nikâhı sahih değildir. Taraflar bilmeden evlenmişse günahkâr olmazlar; ancak durum öğrenildiğinde derhal ayrılmaları gerekir. Bu bilgiden sonra birlikteliğin devamı zina hükmü alır.

1. Cinsiyet değişikliği ile hünsâ aynı şey değildir

Hünsa: Doğuştan cinsiyeti belirsiz veya iki cinsin bazı alametlerini taşıyan kimsedir.

Cinsiyet değiştiren kişi: Doğuştan erkek veya kadın olduğu hâlde sonradan ameliyatla görünüm değiştiren kişidir.

Bunlar fıkıhta aynı kategori değildir.

2. İslam’a göre gerçek cinsiyet değişmez

Bir insan yaratılış itibariyle ya erkektir ya kadındır. Ameliyatla bazı organlar değiştirilebilir; ancak hakiki cinsiyet değişmez.

Bu sebeple, sırf psikolojik sebeplerle yapılan cinsiyet değiştirme ameliyatları caiz değildir.

3. Hünsa (doğuştan cinsiyeti belirsiz olanlar)

Hangi cinsiyetin alametleri baskınsa, o cinsiyet esas alınır. Fazlalık veya işlevsiz organların alınması tedavi kapsamında caizdir.

Eğer cinsiyet uzun süre belirlenemezse (hünsâ-yi müşkil), ibadet, miras ve nikâh gibi konularda ihtiyatlı hükümler uygulanır.

4. Nikâh açısından hüküm (asıl sorunun cevabı)

Nikâh, yalnızca kadın ile erkek arasında sahih olur.

Doğuştan erkek olan, sonradan kadın görünümüne geçen biri, dinî hüküm bakımından hâlâ erkektir.

Doğuştan kadın olan, sonradan erkek görünümüne geçen biri, dinî hüküm bakımından hâlâ kadındır.

Bu durumda:

Kişi bilmeden, aslında aynı cinsiyetten biriyle evlenmiş oluyorsa, bu nikâh İslâm’a göre geçersizdir (bâtıldır).

Bilmeden olması günahı kaldırır, fakat nikâhı sahih hâle getirmez. Gerçek durum öğrenildiği anda ayrılık gerekir.

5. Günah ve sorumluluk meselesi

Bilmeden yapılan bir evlilikte taraflar günahkâr olmaz, ancak hakikat ortaya çıkınca nikâh devam edemez.

Kasıtlı gizleme varsa, gizleyen taraf kul hakkı ve ağır vebal altındadır.

Sonuç

İslam’a göre cinsiyet ameliyatla hakikaten değişmez. Bu yüzden, kişi bilmeden cinsiyetini sonradan değiştirmiş biriyle evlenmişse ve gerçekte aynı cinsiyetten oldukları ortaya çıkarsa, bu nikâh sahih değildir. Bilmeden olduğu için günah yoktur; ancak hakikat öğrenildiğinde nikâh sona erdirilir.

Hünsalar ise ayrı bir fıkhî kategori olup, durumları tıbbi ve fiilî alametlere göre değerlendirilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun