Kendimi aciz bir kul gibi hissediyorum?
Çok üzülüyorum, içim nasıl yumuşar?
Ben namazımı kılar Allah’tan sevdiğimi dilerdim sonra namazı bıraktım sevdiğimle de ayrıydık ve şu an bir ümit kapısı açıldı. Kısacası namaza tekrar başlayıp Allah’tan yalvar yakar istemek istiyorum ama o kadar kötü hissediyorum ki kendimi çıkarcı bir Müslüman gibi ağlamama ramak kaldı hiç bu kadar kötü hissetmemiştim kötü hissetmekten rabbimin karşısına çıkıp sevdiğimi isteyecek gücüm yok ne yapmam lazım oruç da tutmuyordum duam kabul olsun diye tutmak istiyorum yaptıklarım çok günah vallahi ağlayacağım çok üzülüyorum içimi yumuşatın ne olur.
Değerli kardeşimiz,
Bu konuda size tavsiyemiz şunlar olacaktır
Kalp Sürekli Değişen Bir Ayna Gibidir
İmtihan için dünyaya gönderilen her insanda nefis ve hissiyat var.
Peygamber Efendimiz (asm) bir hadis-i şerifte şöyle buyurur:
"Kalp, bir su kadehi gibidir. Eğer suyun içinde toprak olursa, suyun berraklığı bozulur. Kalp de tıpkı buna benzer olarak kötü düşüncelerle kirlenebilir. Ama kalp doğruyu gördüğünde ve Allah’a yöneldiğinde berraklaşır." (Bk. Tirmizi, Zühd, 3)
Bir diğer hadis-i şerifte ise:
"Allah, kullarının kalplerini gece ve gündüz gibi değiştirir." (Tirmizi, Zühd, 11)
Bu ve benzer hadislerle, kalbin değişkenliği ve zaman zaman temizlenmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Yani, kalp zamanla iyi ya da kötü yönde değişebilir, ama “kalp doğruyu gördüğünde ve Allah’a yöneldiğinde berraklaşır."
Sizin de bir dönem namazı ve duayı bıraktıktan sonra yeniden ibadetlerinizi yapmaya başlamak istemenizi, kalbinizin berraklaşması olarak görün ve bu duygu ve düşünce ile yeni bir başlangıç yapın
Allah’a Yalvarmak Çıkarcılık Değil
Allah’a dua ve niyazda bulunmak sadece O’ndan bir şey talep etmek değildir. Çünkü dua bir ibadettir. Önemli olan her zaman ve her halde ona dua etmek ve yardımını niyaz etmektir.
Kişi zaman zaman gaflete düşüp, ibadetlerini ihmal etse de önemli olan, bu hatalardan ders alıp tekrar doğru yolda ilerlemeye karar vermesidir. Allah, kulunun pişman olup yöneldiğini gördüğünde ona yakın olur. O’na yalvarmak ve dua etmek, sizi sadece O’na yakınlaştırır.
Dolayısıyla kişinin darda kaldığında, çaresiz kaldığında yalvarması, Allah’tan istemesi, O’na yönelmesi hiçbir şekilde çıkarcı bir davranış değildir; aksine bu samimiyetle yapılan bir duadır ve sizi O’nun rahmetine daha da yakınlaştırır.
Kendinizi Aciz Hissetmeniz Çok İnsani Bir Durum
İnsan, zatında aciz bir kuldur. Bazen çaresiz kaldığı, istediği halde gücü yetmediği, bir küçük mikrop karşısında aciz kaldığı durumları sıkılıkla yaşar.
Aczini anlamak aslında onu Allah’a daha çok yaklaştırır.
Ayrıca kişinin kendisi aciz hissetmesi, çaresiz kaldığını anlaması aslında Allah’a yalvarmak ve dua etmek, O'na yakınlaşmak için birer fırsatlardır.
Bu çerçevede baktığınızda kendinizi aciz hissetmenizin manevi bir bağ kurma arzusunun bir yansıması olduğunu düşünebilirsiniz.
Ayrıca Allah’ın size değer verdiği, sizi kendisine yakınlaştırmak istediği şeklinde de anlayabilirsiniz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ölülerden yardım istemenin şirk olduğu konusunda ne dersiniz?
- Allah’tan yardım almak imtihan kavramına aykırı değil midir?
- Eski günahlarım moralimi bozuyor, ne yapmalıyım?
- "Kim kötü rüya görürse sol tarafına üç defa tükürsün." hadisi mantık ile çelişmiyor mu?
- Dua ederken neler istenir, nelere dikkat edilir? Allah'tan nasıl istemeliyiz?
- Kafam susmuyor ne yapayım?
- Kalça kırığım için dua edersem iyileşir mi?
- EL-MÜTEKEBBİR
- Keşke yaşasaydım da ona (asm) ümmet olabilseydim, diyen kimdir?
- Haramdan başka bir şeyden zevk alamıyorum?