Urfa balıklı gölün balıklarını yiyenlerin hastalandığı söyleniyor. Bu balıklar yenilir mi, dini açıdan bir sakıncası var mıdır?
Biz, ne balıklı gölün öyküsünü ve ne de göldeki balıkların öyküsünü, kesinlik ifade eden bir ilmî araştırma verilerine sahip değiliz. Bu sebeple, bu konuda halk arasında bilinenlerin dışında fazlaca bir şey söyleme imkânımız yoktur.
İslam’ın genel prensiplerine göre, her suda olduğu gibi, Urfa’daki balıklı gölde bulunan balıklar da yenilebilir. Ancak, bu balıkların yenmesinden ötürü bir zarara uğrayan kimseler olmuşsa, bu tecrübeye güvenenlerin oradaki balıkları yemeleri uygun olmaz. “Denenmiş olanı bir daha denemeye kalkmayın zarar edersiniz.” kaidesi gereğince, balıklı gölün balıkları konusunda da yeni bir denemeye kalkmamak gerekir.
Bununla beraber, halk arasında tarihi değeri olan bu göldeki balıklara dokunmak, en azından o insanlara karşı bir saygısızlık olarak algılanabilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Şanlıurfa’daki balıklı göl, Hz. İbrahim (as)’in ateşe atıldığı yer midir?
BENZER SORULAR
- Afrika Balçık Balığı
- Çipura balığı (Sparus aurata) 2 yaşından sonra cinsiyet değiştiriyormuş. Bunun hikmeti ne olabilir? Bu evrimi savunanlara dayanak teşkil etmez mi?
- İslam'da Helal Olan ve Olmayan Yiyecekler
- Urfa balıklı gölün balıklarını yiyenlerin hastalandığı söyleniyor. Bu balıklar yenilir mi, dini açıdan bir sakıncası var mıdır?
- Şap hastalığına yakalanmış hayvandan kurban olur mu? Şap hastalığına yakalanmış hayvanların eti yenir mi?
- Hadım (iğdiş) edilmiş hayvandan kurban olur mu?
- Şafi mezhebine göre dört ret'atlık namazların kısaltılması ile ilgli hükümler nelerdir?
- Şafi mezhebine göre farz namazına bağlı olmayan nafileler ile ilgili hükümler nelerdir?
- Dinen zengin sayılmayan, ama kurban kesecek gücü olan insanların kurban kesme mecburiyeti var mıdır?
- Birden fazla yapılan yemin için bir keffaret yeter mi?.. Bu keffaret hayır kurumlarına verilebilir mi? Yemin keffareti olduğunu söylememiz şart mı?