Rükû` Ne Demektir?
Avuç içlerini diz kapaklarına yapıştıracak şekilde iki büklüm olmak demektir.
* Yapılışı Nasıldır? Rükû`un en alt derecesi, elleri dizlere yapıştıracak şekilde eğilmektir. Sünnete uygun rükû` ise şöyle yapılır: Vücudun yukarı kısmı, baş dik olarak yere paralel şekilde öne doğru eğilir. Ayaklar kırılmaksızın dik tutularak eller de dizlere konur ve parmaklarla kavranır. Bu arada baş ile arka düz halde bulunmalıdır. Hanımların tam rükû`a varmaları gerekmez. Rükû`a yakın bir şekilde eğilmeleri kâfidir.Oturarak namaz kılan kimse ise, rükû` ederken, alnı dizlere paralel olacak kadar sırtını eğer. Sırtları yere paralel şekilde kanbur kimselerin ise, sadece başlarını eğmeleri kâfidir.
* İmama rükû`da iken yetişip tekbir alarak rükû`a varan kimse, o rek`atı imam ile kılmış sayılır. Fakat imam rükû`da iken tekbir alıp da imam rükû`dan kalkarken rükû`a giden kimse ise, o rek`ata yetişmiş sayılmaz. Namazın sonunda o rek`atı yalnız başına kılar.
* İmama rükû`da yetişen kimse, iki tekbir getirmek zorunda değildir. Allâhü Ekber diyerek namaza girer ve hemen rükû`a eğilir. Bu tekbir ile hem iftitah, hem de rükû` tekbirini almış olur.
BENZER SORULAR
- Rükuda (namazda) dizler bükülmeli midir?
- İmamın Arkasında Namaz Kılanların Riayet Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
- Sabah Namazının Kılınışı:
- NAMAZIN SÜNNETLERİ
- Sehiv secdesini gerektiren haller nelerdir?
- Namazda Tilâvet Secdesi Nasıl Yapılır?
- İslam'da İbadet
- Namaz farz, vacip ve sünnetlerine bağlı kalınarak nasıl kılınır? Bütün namazların baştan sona nasıl kılınacağını açıklamalı olarak öğrenebilir miyim?
- İmama namazın neresinde yetişen o rekatı kılmış olur?
- Bayram namazlarının kılınışı nasıldır?