BİR ZEKÂT HÂTIRASI
Resûlüllah Hazretleri, Ashâbından bâzılarını zekât toplamak için vazifelendirmişlerdi. Ensâr`dan Übey bin Kâ`b, zekât toplamak üzere vazifelendirilenden biriydi. Kendisine bildirilmiş olan mıntıkanın Müslümanlarını bir bir gezer, Allah`ın farz kıldığı zekâtlarını, Beytü`l-Mâl`e teslim etmek üzere kendisine getirmelerini isterdi. Bizzat kendisi bâzı hâtıralarını anlatırken oldukça ibretli bir vak`a nakleder. O günün Müslümanlarının zekât gibi malî ibâdetlere nasıl bir hisle baktıklarını gösteren bu tarihî hâdiseyi, aynen nakletmekte büyük fayda mülâhaza etmekteyim. Şimdi söz, zekât toplama me`muru Übey bin Kâ`b`tadır. Diyor ki:
- Resûl-i Ekrem Hazretlerinin emirleri üzerine Benî Kudâ, Benî Üzre ve Benî Saad kabilelerinin sadakalarını toplamaya gitmiştim. Bunların hepsinin sadakalarını topladım, yalnız bir adam kalmıştı. Onun yanına gittim. Zekât toplamak üzere geldiğimi söyledim, beni sürünün içine götürdü:
- Dilediğini alıp götür, dedi. Ben de gezdim, malların içinde ne en iyisi, ne de en kötüsü olan orta bir inek seçtim.
- Bu kâfidir, alıp götürürüm, dedim. Bana itiraz etti:
- Ben böyle süt vermeyen bir ineği zekât olarak önüne katıp da Resûlüllah`ın huzuruna göndermekten hayâ ederim, bu süt vermeyen ineği bana bırak, şu genç ve semiz deveyi bari al! dedi. Ben, kendisine cevap verdim:
- Bunu alamam. Zira, bu senin mallarının en iyisidir. Resûlüllah Hazretleri bana, zekâtları malların ne en iyisinden, ne de en kötüsünden seçmeyip, orta olanından almamı emrettiler. Bunu alabilmem için Resûlüllah`ın izni olmalıdır. Konuşmamız bu minval üzere uzadı. O:
- Ben, Resûlüllah`ın huzuruna süt vermeyen bir ineği, zekât olarak göndermekten utanırım, diyor, ben ise:
- Bundan başkasını almaya me`zûn değilim, diye ısrar ediyordum. Bir ara şu teklifi yaptım:
- Sen şu deveni al, birlikte Resûlüllah`ın huzuruna gidelim, mes`eleyi kendisine anlat. Resûlüllah emir verirse kabûl ederim! Adam teklifimi kabûl etti. Birlikte deveyi de alarak Resûlüllah`ın huzuruna geldik. Şöyle konuştu:
- Yâ Resûlâllah! Zekât me`murunuz geldi. Ona malımı arzettim. İçlerinden bir sütsüz inek seçti. Ben de ona râzı olmadım, benim verdiğim genç ve semiz deveyi de o kabûl etmedi. Şimdi deveyi buraya getirdim, lütfen kabûl buyurun! Malının en iyisini zekât vermek isteyen bu zâta karşı Resûlüllah Hazretleri gülümseyerek şöyle buyurdular:
- Übey senin malından vermek mecburiyetinde olduğunu ayırmış, sen ise daha fazla vermek hamiyetini göstermişsin. Allah niyetini kabûl buyursun. Bundan sonra:
- Übey, bu deveyi al ve zekât malları içine kaydeyle, diyerek ellerini açıp o zâta duada bulundular. Resûlüllah`ın o duasından sonra, o zâtın Medine`nin sayılı zenginlerinden biri olduğu görüldü.
BENZER SORULAR
- OKUMA PARÇASI: FELÂKET GETİREN ZENGİNLİK
- 3. Ticaret:
- Haccın Sevab ve Faziletleri:
- Sünnet-i Gayr-i Müekkede:
- PEYGAMBER`İN (A.S.M.) KABRİNİ ZİYARET
- TEYEMMÜM ÂYETİ NASIL NÂZİL OLDU?
- Zekat
- MEKKE'NİN FETHİNDEN SONRA ETRAFA VALİ ve ZEKÂT MEMURLARININ GÖNDERİLMESİ; MEDİNE'YE HEYETLERİN GELMESİ
- Zekat vermeyenin ahiretteki cezası nedir?
- MÜNAFIKLARIN ORTAYA ÇIKMASI