Kocabaş kuşu
İspinozgillerden olan kocabaş kuşu ağaçlı alanlarda ve bahçelerde yaşamayı sever.Birçok bitkinin tohum ve tomurcukları özellikle sevdiği besinlerdir.Yaklaşık 18 cm boyundadırlar.Kalınca ve güçlü gagaları vardır.Dayanıklı türlerdir ve hatta iki türü genellikle kuzey kutba yakın soğuk yerlerde görünür.
Güç gösterisi yaparcasına adeta balyoz gibi kullanabilecekleri şekilde gagaları vardır.Vuruş gübü kuş büyüklüğüne göre ölçülürse, bu sıralamanın başında kocabaş kuşu gelir.Bu özelliklerle donatılmasında en önemli sebeplerden birisinin iskelet yapısıyla ilgili olduğu düşünülmektedir.Kemiklerinin içi boş olmasına rağmen, iskelet hayvanın sahip olduğu kuvvete oranla fazlasıyla güçlüdür.Bu mucizevi tasarım kuşa daha sağlam bir yapı kazandırmaktadır.
İskeletinde omuz,kalça ve göğüs kemikleri birbirine kaynaşmış vaziyette birleşiktir.Bu tasarım kuşa daha sağlam bir yapı kazandırmaktadır.İskeletin bir başka özelliğide diğer bütün omurgalı canlıların iskeletinden hafif olmasıdır.Şu kadar ki neredeyse kemiklerin ağırlığı tüylerinin ağırlığı kadar ancak gelebilir.
İfade edildiği üzere kemikleri çok hafif ve sağlamdır.Bunun en büyük sebebi ise içlerinin boş yaratılmasıdır.Boş kısımların içinde hava bulunur.Kemikler iç kısımlardan eğik desteklerle sağlamlaştırılmıştır.Bu tasarım havacılık teklonojisine ilham kaynağı olmuştur.
Modern uçakların kanatlarıda, kuş kemiklerinden ilham alınarak içleri boş bir şekilde tasarlanmaktadır.
Kocabaş kuşu, bir zeytin çekirdeğini kırmak için gerekli olan 50 kg ağırlığa eşit bir kuvvetle vurabilir.Gagasının iki yanında ki kaslardan faydalanarak zeytin çekirdeğini bir vuruşla ilahi inayet ile açabilir.
İnsan yapısı olan makineler sadece ağırlıkların yer çekimi ile düşürülmesi kaidesine dayandığından bu kuşlardaki vurma düzenine göre oldukça geridir.
Bu misalde görüldüğü gibi küçük bir kuş kafasına 50 kg kadar darbe uygulanacak ve çok hassas olan beyinleri bundan etkilenmeyecek.Bu insanı çok hayrete düşüren bir hadisedir.Biz insanların kafasına 50 kilogramlık bir darbe gelse çok ciddi hasarlar meydana gelir.Hatta bu iş ölümle neticelenebilir.
Bilimin İlham Kaynağı - Erdal BUDAK Altınburç Yayınları)
BENZER SORULAR
- Kuşların Fiziğindeki Mükemmellik
- Benzerlikleri Yorumlama (Bilim 'Yaratılış' Diyor-21)
- İnsanın Geçmişi
- Ağaçkakan
- Arı Balı İçgüdüyle mi Yapar?
- Kas Kasılmasındaki Mucize
- Canlılarda Renk Cümbüşü ve Hikmetleri
- Varlıkların mevcut halleri evrimle açıklanabilir mi?
- Homolojiyle Çarpıtılan Embriyoloji (Bilim 'Yaratılış' Diyor-24)
- Biyoloji Profesörü Prof.Dr.Arif Sarsılmaz ile Evrim Üzerine Bir Söyleşi