HAŞEFE
Erkek cinsiyet organının uç kısmı, sünnet mahalli.
Haşefe bazı dînî hükümlerde sözkonusu olur ve o hükümlerde ölçü kabul edilir.
Gerek kadın ve gerekse erkeğe guslün lâzım gelmesi için birkaç sebepten bir tanesi kadın-erkek münâsebetidir. İşte bu münâsebette haşefenin kadın cinsiyet organı içerisinde kaybolması cünüblük için yeter sebeptir. Ama haşefenin kaybolmayacağı kadar bir münâsebet guslü gerektirmez (Buhârî, Gusül, 28; Tirmizî, Tahâre, 80; İbn Mâce, Tahâre, 111; İbn Hanbel, V, 123, 227; el-Mevsılî, el-İhtiyâr, I,12).
Şer'î tahlil'de de haşefe esas alınır. İslâm'da üç talâkla boşanmış olan kadın, normal olarak bir başka erkekle evlenip fiîli birleşme olmadan ve ondan da boşanmadan eski kocasıyla tekrar evlenemez. Tabii ki ikinci evliliğin normal bir seyir takip etmesi ve olayların tabîi olarak meydana gelmesi gerekir. Çok kısa bir zaman için de gerekli şartlan bir senaryo hâlinde gerçekleştirmek İslâm'ın reddettiği bir evlilik olup zina kabul edilir. Bu yapmacık şeylerle eski koca helâl olmaz. İşte bu normal şekilde meydana gelen ikinci evlilikte de fiîlî birleşmenin hukûken var kabul edilmesi için birleşmede en az haşefenin kaybolması şarttır. Haşefe bu münâsebette de bir ölçü olmaktadır (İbn Âbidîn, Reddu'l-Muhtâr, II, 539).
Orhan ÇEKER
BENZER SORULAR
- MENİ
- İSTİNCA
- Hayızlı bir durumda olan birinin camiye girmesini yasaklayan bir ayet var mı?
- Guslü gerektiren bir durumda (hayızlı veya cünüp) iken Cevşen, muska, dua taşımak caiz midir?
- Duvara ayet veya dua levhaları asmak caiz mi? Ayet el-Kürsi veya diğer duaları, sureleri yanımızda taşımanın faydası, sevabı var m? Allah (cc) ve Peygamberimizin isimlerini kolye, broş vs. olarak taşımak iyi midir? Muayyen günlerde takılabilir mi?..
- Âdetli iken namaz kılmamanın delilleri var mı?
- İstibra konusunda detaylı bilgi verir misiniz?
- İSTİBRÂ'
- Hayızlı iken şükür secdesi yapılabilir mi?
- Kadınlar muayyen durumlarda camiye girebilir mi? Bu konuda Şâfi mezhebine göre hüküm nedir?..