İstibra konusunda detaylı bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
İSTİBRA: Pislikten uzak olma, temizlenme, idrardan sonra gelen sızıntıyı giderme. İstibra, hareket etmek, yürümek veya öksürmek gibi çeşitli yollarla yapılabilir. Sızıntının kesildiğine kanaat getirinceye kadar istibrâya devam edilmelidir. Bundan önce abdest almaya başlamak caiz değildir. Çünkü abdest aldıktan sonra sidik sızarsa abdesti bozar.
İstibrâ, özellikle erkeklerin dikkat etmesi gereken bir temizlik şeklidir. Kadınlar buna ihtiyaç duymayabilir. Onların idrardan sonra biraz beklemeleri yeterlidir. Bundan sonra temizlenerek abdest alabilirler.
İstibrânın ne kadar ve ne şekilde yapılacağı her insanın yaratılışına göre farklılık gösterir. İstincadan kalkmadan önce hapşırmak süretiyle istibrâ yapılabilir. Çıktıktan sonra biraz yürümek ve abdest almadan beklemek süretiyle sidik damlamasından emin olununcaya kadar devam edilir.
Küçük abdestten sonra temizlenmenin adabı, hadislerde şöyle belirlenmiştir: İbn Abbas (r.a) dedi ki:
"Resul'u Ekrem (s.a.s) iki kabrin yanından geçiyordu:
"Bakın dikkat ediniz, bunlar azap görüyorlar. Azap görmelerinin sebebi de büyük bir şey değildir. Bu sidikten sakınmazdı, su da koğuculuk yapardı."
buyurdu. Sonra yaş bir hurma dalı isteyerek ikiye ayırdı, bir parçasını kabirlerinin birinin üzerine, diğerini de öbürünün üzerine dikti ve
"Bu dallar kurumadıkça onlardan azabın hafifletileceğini umarım." buyurdu (Buhârî, Vudû, 57; Müslim, Tahârê, 34; Tirmizi, Tahâre, 53; Nesâî, tahâre, 5; İbn Mâce, Tahâre, 26).
Hz. Âîşe'den rivayet edildiğine göre, o şöyle demiştir:
"Resulullah (s.a.s) küçük abdest bozdu. Arkasında su kabı ile ayakta bekleyen Hz. Ömer suyu uzatınca;
'Bu nedir ya Ömer?' buyurdu.
'Temizleneceğiniz sudur.', deyince, Nebî (s.a.s) ona cevaben söyle buyurdu:
'Ben her küçük abdest bozduğumda su ile temizlenmekle emrolunmadım. Eğer böyle yapsaydım, ümmetime her küçük abdest bozmadan sonra su ile temizlenmek sünnet olurdu.'" (Ebû Dâvud, Tahâre, 22; İbn Mâce, Tahâre, 20; Ahmed b. Hanbel, VI/ 95).
Temizliğin sol elle yapılması gerektiği hadiste şöyle ifade edilmiştir:
"Sakın sizden biriniz küçük abdestini bozarken erkeklik uzvuna sağ eliyle dokunmasın. Tuvalete gittiğinde sağ eliyle silinmesin. Su içtiğinde de bir nefeste içmesin." (Ebû Dâvud, Tahâre, 18; Buhârî, Vudû', 18, Eşribe, 25; Müslim, Tahâre, 63; Nesâi, Tahâre, 41).
Hz. Peygamber (asm), âdet olarak, sağ elini yeme içme işlerinde, sol elini ise temizlik islerinde kullanırdı. Müminlerin de bu noktaya dikkat etmesi gerekir. Eğer temizlik işinde sağ el kullanılırsa, bu elin iyi temizlenememesi hâlinde, yemek sırasında kişinin hastalık mikrobu alma ihtimali artar. Diğer yandan, sağ elle yapılacak temizlenmede, daha sonra bunu hatırlama tiksinti meydana getirebilir. Çoğunluk İslam hukukçularına göre temizlenme sırasında avret yerlerine sağ elle dokunmak tenzihen mekruhtur.
Evlilik Hukukunda İstibrâ
İstibrâ terimi evlilik hukukunda farklı bir anlamda kullanılır. Bir cariyeyi alan kimse, onun hamile olup olmadığını anlamak için, kendisiyle cinsel ilişkide bulunmadan önce, bir hayız görünceye kadar beklemesi gerekir ki, buna "istibrâ" denir.
Kız kaçırmada, zorla veya istekle ırza geçmelerde, fuhşu alışkanlık hâline getiren bir kadın, bu alışkanlığını bırakarak evlenmek istediğinde, bir hayız suresince, hayız görmeyen cinstense bir ay süreyle istibrâ yaptırılır. Ancak bu kadınla, kaçıran veya zorla ırzına geçen erkek evlenecekse, istibraya gerek kalmaz. Kadının hamile olması evlenme engeli değildir. Ancak böyle bir kadın hamile bırakan erkekten başkası ile evlenecekse, zifaf doğuma kadar geciktirilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İSTİBRÂ'
- Sünnete göre tırnak nasıl kesilir?
- Sübha namazı (abdest namazı) nedir; ne zaman kılınır?
- İstinca (taharet / temizlik) ve istibra nedir, nasıl yapılır; bilgi verir misiniz?..
- Bir yere girerken sağ ayakla girmek, sol ayakla çıkmak gibi, sağ taraftan başlamakla ilgili konuların sünnette yeri var mıdır? Bu konuda kaynak gösterir misiniz?
- Bazı insanlar, akşam veya gece sabaha doğru banyo yaptığında şeytan dokunur, aklını kaybedebilirsin, diyorlar. Bu ne kadar doğru?
- Abdest namazı hakkında bilgi verir misiniz?
- Her türlü adapların var olduğunu ve bunların sünnet olduğunu söylüyorlar. En azından yemek, tuvalet, tırnak kesmek, temizlik gibi âdâb-ı muaşeret ve temizlik kuralları hakkında bilgi verir misiniz?..
- Peygamberler günah işler mi?
- NAMAZ
Yorumlar
hocam allah sizden ve bizim gibi cahilleri aydınlatanlardan allah razı olsun
Allah razı olsun anlatan danda okuyandanda;
Birincisi; Küçük tuvaletten çıktıktan sonra 40 adım yürüme esnasında sızan idrar iç çamaşırımıza akmıyacakmı? Buda zaten iççamaşırımızı değiştirene kadar namazımıza engel olmıyacakmı?
ikinci konu ise; Bu idrarın sızması normalmidir? Bunun en güvenli ve en pratik yolu nedir? Aksi halde tuvalete gitmek bile zor geliyor insana çoğu zaman erteliyorum.
1- küçük tuvaletten sonra meydana gelen akıntı, elbette iç çamaşıra akacaktır. şafiilere göre bu elbiseyi ya yıkamak ya da değiştirmek lazımdır. ama hanefilere göre, bu miktar avuç içi kadar bir alandan az olmak şartıyla, namaza mani olmayacaktır.
2- bu akıntının sızması, şayet tuvalet içerisinde istibra yapılmadan çıkılsa normaldir. ama şafiilerin içeride istibra yapması lazımdır. bunun için çeşitli teknikler vardır: oturup kalkma, öksürme, ayakların parmak uçlarına basıp kalkamaya çalışmak gibi hareketler, tuvalet içerisinde istibra için örnek olabilir. bu durumda sağlam bir istibra yapılsa, dışarıda akıntı olmaya mani olunabilir.
Allah razı olsun hocam bu konuyu cok merak ediyordum . her seferinde iç çamaşırı değiştiriodum meğerse 1 avuc içi kadar olmayınca bir şey olmuyormus allah razı olsun
Allah razı olsun hocam. Dua ile kalın..