Düşük Yapan Kadın Nifaslı Sayılır mı?
Hanefilere ve Hanbelilere göre; el, ayak veya parmak gibi organları belirmiş olan bir bebek düşüren kadından gelen kan, nifas (lohusalık) kanıdır. El ve ayak gibi organlar belirmeden meydana gelmiş düşükten sonra görülen kan, istihaza (özür) kanıdır. (bk. Merğinani, el-Hidaye, I, 226; İbn Kudame, el-Muğni, I, 431)
Şafiilere ve Malikilere göre ise her durumdaki düşük, lohusalık sebebidir (Remli, Nihayetü’l-muhtac, I, 212; Desuki, Haşiye, I, 174-175)
Mezheplerin verdiği bu hükümlerin, rahimden çıkan şeyin cenin olup olmadığı ancak el-ayak gibi organların belirmesiyle ayrıştırılabildiği zamanlarda verilmiş olduğu dikkate alınmalıdır. (bk. Kasani, Bedai’, I, 43)
Günümüzde ise, rahimden gelen şeyin niteliği ve hangi aşamada olursa olsun düşen şeyin cenin olup olmadığı tespit edilebildiği için buna göre davranmak uygun olacaktır.
Bu itibarla organları belli olsun ya da olmasın düşenin cenin olduğu bilindiğine göre, düşükten sonra görülen kan da lohusalık (nifas) kabul edilmelidir (Diyanet İşleri Başkanlığı)
BENZER SORULAR
- Düşük yapan kadın oruç tutabilir mi, namaz kılabilir mi?
- Düşük yapmış veya kürtaj olmuş kadın lohusa hükmünde midir? Düşük ve düşük yapma, gebelik ve lohusalık gibi konularda bilgi verir misiniz?
- İstihaze Hali Nedir?
- Nifas Hâli Kaç Gün Sürer?
- Doğumda veya doğumun hemen ardından gelişen komplikasyon sonucu rahmi alınan kadın lohusa (nifas) olur mu?
- Ameliyatla Doğum Yapan Kadınlar da Nifaslı Sayılırlar mı?
- Deprem bölgesinden sıkça sorulan sorular nelerdir?
- Lohusalık (nifas) nedir? Bu dönemde dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
- Nifas kanının kırk günden önce kesilmesi durumunda namaz kılınabilir mi? Bu durumdaki kadı temiz sayılır mı, lohusalık zamanı bitmiş midir?
- LOHUSALIK (NİFAS)