Ayakları yıkanması ve sıhhat
Ayakları soğuk su ile yıkama, kısmî banyo olarak, umumî kullanıma müsait ve hıfzıssıhhada önemli yer işgal etmesi gereken bir usuldür. Bu kısmî banyo, ayakta veya oturularak yapılabilir. Ayakları yıkamada; ferahlık, dimağı dinlendirici, kan dolaşımını tahrik edici hassalar mevcuttur. Soğuk su ile ayakları yıkamada, çok büyük öneme haiz "alıştırma, sertleştirme" tesiri dikkate şâyandır. Bu şekilde, ayaklar ne kadar çok soğuk suyun te’sirine alışırsa, o derece çeşitli hastalıklara ve hastalanmalara karşı vücut direnç kazanır. Ayak banyosu, düztabanlık şikâyetlerinde, ayak bileği (incinme) iltihaplanmalarında ve varislerde de, müsbet, iyileştirici rol oynar.
Bu basit tarzdaki "Ayakları yıkama", herkes tarafından, bilhassa akşamları yatmadan evvel tatbik edilmelidir. Bundaki fevkalâde müsbet tesir, kendisini öyle gösterir ki, uzun zaman ayaklarını yıkamaya devam eden kimse, artık bunu bırakmaz ve her zaman, bu çok faydalı, dinlendirici, ferahlandırıcı tesirleri olan kısmî banyoyu yapar.
Gün boyunca zihnen çalışan ve dolayısiyle yorgunluğa uğrayan, başına kan hücumuna meyyal kimseler, bu günlük ayak banyosunu, bilhassa akşamları uykudan evvel, alışkanlık haline getirmelidir. "Ayakları yıkama" her gün yapılması gereken ve yapılabilecek bir işlemdir, çok sevablıdır.
BENZER SORULAR
- KOLLARI YIKAMA
- Deprem bölgesinden sıkça sorulan sorular nelerdir?
- Deccal'ın özellikleri nelerdir?
- Halıya bulaşan necaset namaza mani midir? Sadece necasetin olduğu yerde mi namaz kılınmaz, yoksa odanın tamamın da mı? Bezle silinirse temizlenir mi?
- Ayakları kıbleye doğru uzatarak yatmak caiz mi?
- KUTUPLARDA VE VAKTİ OLMAYAN YERLERDE NAMAZ
- Kutuplarda ve Vakti Olmayan yerlerde Namaz
- Kutuplarda ve Vakti Olmayan yerlerde Namaz
- Cenâzelerin yıkanması (gasli) nasıl olmalıdır?
- Abdestin Farzları Nelerdir?