Kasaplık yapan bir kişi, üzerine bulaşan kan ile namaz kılabilir mi?
- Deniliyor ki hayvan kesildikten sonra ette kalan kan temizdir. Bu durumda et satan bir kasap önlüğüne etten bulaşmış kanla namaz kılabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Etin üzerindeki kanın yenilmesinin caiz olması ile bu kanın namazın sıhhatine engel olması farklı konulardır. Şöyle ki;
Namazın sıhhatine engel olup olmaması bakımından necasetler ikiye ayrılır:
Necâset-i Galîza; ağır necâset anlamına gelmekte olup, insan dışkı ve idrarı, vücudun herhangi bir yerinden akan kan, irin, kusmuk, meni, âdet veya lohusalık kanı; eti yenmeyen hayvanların dışkı, idrar ve salyaları, eti yenen hayvanlardan kümes hayvanlarının pislikleri, bedenden çıkmış bütün hayvanların akan kanları, şarap, leş bu grup necasettendir.
Necasetlerde namazların sıhhatine engel miktarda olup olmamasına dikkat etmek gerekmektedir.
Bu tür necasetten namaz kılanın vücudunda, elbisesinde veya namaz kıldığı yerde bir dirhemden (2,08 gr.) fazla bulunması halinde namaza manidir. Mayi olması halinde, avuç ayası kadar bir sahayı kaplarsa namaz sahih olmaz.
Necâset-i Hafîfe; hafif olan necaset anlamına gelmektedir. At ve kümes hayvanları dışındaki eti yenen ehlî hayvanların dışkı ve idrarları ile kuşların pislikleri bu tür necasettendir. Bunların beden veya elbisenin dörtte birinden fazlasına bulaşması halinde namaz sahih olmaz. Bundan az ise namaz kılmak caiz olmakla birlikte mekruhtur.
İnsanın bedeninde, elbisesinde veya namaz kılacağı yerde namaza mani olmayacak kadar az pislik bulunmasıyla namazın sahih olacağı düşüncesiyle, temizliği ihmal etmek yanlıştır. Bu pislikleri tamamen temizlemek mümkün iken bunlarla namaz kılmak mekruhtur. Diğer taraftan, yeryüzünün tamamının Müslüman toplum için mescit kılındığı, yani her yer potansiyel olarak namaz kılınacak yer olduğu göz önünde bulundurularak, çevrenin de kirletilmemesine dikkat edilmelidir.
Ancak, kasabın, lağım sularını çeken kimsenin, yaraları tedavi eden doktorun elbisesine bulaşan kan gibi necis şeyler, bir mazeret olarak kabul edilmiş ve bu elbiseleriyle namaz kılabilecekleri ifade edilmiştir.
Buna göre, kasabın elbisesine bulaşan kan damlacıkları da zaruret dolayısıyla sırf kasap için muaf sayılır ve böyle bir elbise ile namaz kılabilir. (bk. Abdurrahman Ceziri, Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı, Kendisinden Afvolunan Necaset Bahsi)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Evimizde muhabbet kuşu besliyoruz ve etrafa pislediği de oluyor. Bu durumda kılınan namaz geçerli olur mu?
- İnsanın vücudundan çıkan, ama abdesti bozmayan her şey temiz kabul edilir mi?
- Namaza mâni olan pislik ne kadardır?
- Hangi şeyler galiz necâsetten sayılır?
- Necaset-i galîza ve necaset-i hafifeyi açıklar mısınız?
- Taharet Nedir?
- Şafii Mezhebi'ne göre affedilen necasetler nelerdir?
- NECÂSET (PİSLİK)
- NECÂSET
- Hafif Necasetten Sayılan Maddeler Nelerdir?