Karısını veya çocuğunu terbiye ederken öldürene kısas yapılır mı?
- Fetava-i Hindiyye 'de bir adamın karısını veya çocuğunu terbiye maksadıyla döverken öldürürse ona kısas uygulanmıyormuş, diye yazıyormuş. Bu doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Bu mealde bir hadis rivayet edildiği için, İmam Malik dışındaki üç mezhebin imamına göre çocuğunu öldüren babaya kısas gerekmiyor.
İmam Malik’e göre, eğer terbiye etmek için darbettiği kesin değilse veya öldürmeyi kastettiği, kullandığı alet ve usulden anlaşılırsa, baba kısas edilir.
Eşe gelince:
Çoğunluğun ictihadına (mezheplerin çoğuna) göre, eğer o kadından çocuğu varsa, katil koca kısas yoluyla idam edilmez; çünkü kısası uygulama hakkı ölenin varislerine aittir, çocuk bu hakka varis olur, çocuk ise babasını öldürtemez.
Burada naklettiğimiz mezheb ictihadları, meseleye hukuk tekniği / mantığı açısından bakarak ve yalnızca kısas bakımından söylenmiş sözler ve yapılmış ictihadlardır.
İslam’da, haksız yere -kim olursa olsun- cana kıymak caiz olmadığı için, kısas gereksin gerekmesin yapılan cinayettir ve büyük günahtır. Ayrıca devlet, bu tür cinayetleri engellemek için tazir çerçevesinde ağır cezalar koyup uygulayabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadın kocasını öldürürse kısas olur mu?
- TERBİYE
- Çocuğunu öldüren babaya neden kısas uygulanmaz? Anneye de böyle bir istisna tanınmış mıdır?
- Kul hakkı nasıl ödenir?
- Mazlum müslümanların zalim idareye karşı tavırları nasıl olmalıdır?
- Protesto gösterilerine katılmanın dini açıdan bir sakıncası var mı?
- Kadın-erkek eşitliği söz konusu mudur?
- Kin ve düşmanlık, hikmet açısından neden zulümdür?
- Başkasının fikrine peşin olarak hatalı denilebilir mi?
- Her doğruyu her yerde söylemeye hakkımız var mıdır?