Kaderi değiştiren dua mı var?

Tarih: 14.05.2023 - 14:40 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sosyal medyada, kaderi değiştiren dua diye bir dua paylaşılıyor, doğru mu?
- Dua şöyle:
Allâhumme innî es’eluke bienne lekel hamdu lâ ilâhe illâ entel mennânu yâ hannân yâ mennân yâ bedîas semâvâti vel ardi yâ zel celâli vel ikrâm.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kader, Allah’ın gelmiş, gelen ve gelecek her şeyi bilmesidir. Bu nedenle Allah bildiği için bir dua ediyor değiliz, biz dua edeceğimiz için Allah onu biliyor.

Şu hâlde Allah’ın ilmi değişmeyeceğine göre, kader de değişmez.

Ayrıca, ilgili hadiste “Kaderi değiştiren dua.” diye bir ifade yoktur. Muhtemelen sosyal medyada daha çok dikkat çeksin diye bu başlık atılmış olabilir.

İlgili hadis-i şerifin tamamı şöyledir:

Hz. Peygamber (asm) Efendimiz bir adamın söyle söylediğini işitti:

اللَّهمَّ إنِّي أسألُكَ بأنَّ لَكَ الحمدُ لا إلَهَ إلَّا أنتَ المنَّانُ بديعُ السَّمواتِ والأرضِ يا ذا الجلالِ والإِكرامِ يا حيُّ يا قيُّومُ

Allâhumme innî es’eluke bienne lekel hamdu lâ ilâhe illâ entel mennânu bedîus semâvâti vel ardi yâ zel celâli vel ikrâm ya hayyu ya kayyum.

Allah’ım, sadece senden isterim, hamd yalnız sana mahsustur. Senden başka gerçek ilah yoktur. Başa kakmadan her şeyi çok çok veren sensin, gökleri ve yeri eşsiz biçimde yaratan sensin. Ey büyüklük ve ikram sahibi olan Allah’ım, devamlı diri olan sensin, bizzat kimseye muhtaç olmadan hayatını devam ettiren sensin.

Bunun üzerine Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurdular:

Nefsimi kudret elinde tutan Zat'a yemin olsun, bu kimse, Allah'tan İsm-i Azamı adına talepte bulundu. Şunu bilin ki, kim İsm-i Azam'la dua ederse Allah ona icabet eder, kim onunla talepte bulunursa (Allah ona dilediğini mutlaka) verir. (bk. Ebu Davud, Salat 358; Tirmizi, Daavat 65, Nesei, Sehv, 58)

Allah her duaya cevap verir. İcabetin anlamını bir misalle anlatırsak, şöyle diyebiliriz: Bir doktor, bir hastanın çağrısına cevap vermesi, icabettir. Ancak, hastanın istediğinin aynısını verip vermemek, tıp hikmetinin gereklerine bağlıdır. Bazen, doktor hastanın istediği aynı ilacı verir, çünkü gerçekten uygun bir ilaçtır. Bazen, aynısını değil, bir benzerini verir. Veya ilacı doğru bulmaz, hiç vermez. Bu iki durumda da icabet vardır, hastanın isteğinin kabul olmadığı söylenemez…

Hadiste geçen “müstecap dua” da Allah’ın hikmetinin öngördüğü şekilde cereyan edecektir. Örneğin erkek çocuğu isteyen birisine Hz. Meryem gibi bir kız çocuğu vermek. Dünyada rahatlık isteyene, ahirette cennet hayatı vermek gibi.

Hz. Meryem validemizin doğma vaktinde annesi onu mescide adar. Ve onun erkek değil kız olduğunu görünce epey şaşırır ve üzülür. Âlimlerimiz bu durumu misal getirerek derler ki, Allah yaptığımız dualara muhakkak cevap verir. Bazen daha farklı ve daha güzel bir surette kabul eder. "Allah, Hz. Meryem'in annesi, Hanne'nin duasına cevap vermedi." denilmemeli; aksine "Daha güzel bir surette cevap verdi." denilmelidir. Bazen de dünyada verilmez, fakat cennette daha ulvi ve daha güzel şekilde verilir.

Demek ki, bu şekilde yapılan her duaya cevap verilir; fakat bunun yansıması farklı şekillerde olabilir. Ya aynıyla verilir ya da daha hayırlısıyla. Ya dünyada verilir ya da ahirette...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun