"İstiğfar eden kimse, günde yetmiş kere tövbesinden dönse de günahta musır sayılmaz." Bu hadiste anlatılmak istenen nedir?
Hadis No: 1874 Ravi: Ebu Bekri's-Sıddik Tanım:
Resulullah (sav) buyurdular ki: "İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tevbesinden dönse günahta musır sayılmaz."
Kaynak: Tirmizi, Da'avat 119, (3554); Ebu Davud, Salat 361, (1514) aynı hadisin başka tercümesi: "İstiğfar eden, günde 70 defa aynı günahı işlese ısrar etmiş sayılmaz."
- Bu hadisin doğru metnini verir misiniz; hadiste anlatılmak istenen nedir?
Değerli kardeşimiz,
وعن أبى بكر الصديق رَضِيَ اللّهُ عَنْهُ قال: قالَ رَسُولُ اللّهِ #: مَا أصَرَّ مَنِ اسْتَغْفَرَ، وَلَوْ عَادَ في اليَوْمِ سَبْعِينَ مَرَّةً [ أخرجه أبو داود والترمذي
Hz. Ebû Bekri's-Sıddîk (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:"İstiğfar eden kimse günde yetmiş kere de tövbesinden dönse günahta musır sayılmaz." [Tirmizî, Daavât 119, (3554); Ebû Dâvud, Salât 361, (1514).]
AÇIKLAMA:
1. Bu hadisin mânâsını âlimler şöyle açıklamışlardır:
"Bir kimse işlediği bir günaha tövbe ettiği takdirde, aynı günaha dönüp tekrar işler veya bir başka günahı işlerse, her seferinde tövbe de ediyorsa, bu kimse, bir günde ne kadar çok aynı günaha dönerse dönsün, yine de günahta musır sayılmaz. Musır, işlediği günahlara istiğfar etmeyen, pişman olmayan kimsedir. Israr ise, çok günah işlemek demektir. İbnu Melek: "Israr, mâsiyet üzerinde sebat etmek, aralıksız günah işlemeye devam etmektir." der.
2. Bu hadiste Allah'ın affından ümit kesilmeyeceği, işlemekte olduğu günahlardan kesin bir dönüşe azmetmiş olan kimseye Cenâb-ı Hakk'ın kapısının her an açık olduğu, böyle bir tövbenin kabûlüne, önceden işlenen günahların çokluğunun, büyüklüğünün veya çeşitliliğinin bir mâni teşkil etmeyeceği ifâde edilmektedir. Nitekim âyet-i kerimede şöyle buyurulmuştur:
"Ey kendilerinin aleyhinde (günahta) haddi aşanlar! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin... Çünkü Allah, bütün günahları affeder." (Zümer, 39/53)
(Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Muhtasarı, Tercüme ve Şerhi)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Are there any drawbacks to making ghusl immediately after becoming junub; is it necessary to wait for a few minutes?
- When is ghusl necessary?
- Ghusl
- How long should one wait after sexual intercourse in order to make ghusl?
- Is fasting invalidated when a person has a sexual intercourse in his dream or when he has a wet dream?
- Does breaking wind or leakage like madhi coming out while making ghusl invalidate ghusl?
- After sexual intercourse, such stuff over the bed like bedspread, case, pillow etc. get unclean; is it necessary to change them?
- Issues related to ghusl
- What conditions are necessary for ghusl to be valid?
- What is Wudu (Ablution)?