İslam’ın haram kıldığı şeylerin gayrimüslimlere satışı caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Dinimizce yenilmesi, içilmesi ve kullanılması haram kılınan içki, domuz eti, akıtılmış kan, leş ve putların (bk. Maide, 5/3, 90; Enam, 6/145) satışı da yasaktır. (bk. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXII, 378)
Bu konuda Hz. Peygamber (asm) genel bir ilke olarak şöyle buyurmuştur:
“Allah Teala bir topluma bir şeyin yenilmesini haram kılmışsa, ondan elde edilecek kazancı da haram kılmıştır.” (Ebu Davud, Buyu, 66)
Buradan hareketle fukaha; Müslüman bir kimsenin haram kılınan şeyleri Müslüman veya gayrimüslim bir kişiye satmasının caiz olmadığını ifade etmişlerdir. Zira alışveriş iki taraflı hukuki bir işlemdir.
Buna göre taraflardan birisi için caiz olmayan hususun karşı taraf açısından caiz olmasıyla hüküm değişmez. Müslüman açısından ise bir alışverişin caiz olması, alışverişe konu olan şeyden yararlanmanın helal olmasına bağlıdır. (İbn Maze, el-Muhît, VI, 349)
Öte yandan Hz. Peygamber (asm), ashabına, ellerinde bulunan haram olan şeylerden faydalanmak için bunları gayrimüslimlere satma gibi bir yol göstermemiş, onların itlaf (yok etme, öldürme) edilmesini talep etmiştir.
Bu bağlamda Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmaktadır:
“Şüphesiz Yüce Allah ve onun Resulü; şarap (içki), leş, domuz ve putların satışını haram kıldı.” Kendisine, “Ya Rasulullah, ölmüş hayvanların iç yağları(nın satılması) konusunda ne dersiniz? Onlarla gemiler boyanıyor, deriler yağlanıyor, (kandillerde yakılmasıyla) insanlar aydınlanıyor”, dediler. Resûlullah (asm), “Hayır, haramdır.” buyurdular.” (Buhari, Buyû‘, 112)
Başka bir rivayette de şöyle bir olay geçmiştir:
“Bir adam Hz. Peygambere (asm) bir tulum şarap hediye etmiş, Hz. Peygamber, “Allah’ın bunu haram kıldığını biliyor musun?” diye sorunca, adam “Hayır.” cevabını vermiştir. Adam da yanındaki birine bir şeyler fısıldamış, Hz. Peygamber, “Ona ne fısıldadın?” diye sorunca adam, “Şarabı satmasını emrettim.” demiştir. Bunu duyan Allah Resûlü “Onun içilmesini haram kılan (Allah), satılmasını da haram kılmıştır.” buyurmuştur. Bunun üzerine adam, şarap tamamen akıp bitinceye kadar tulumun ağzını açmıştır.” (Müslim, Müsakat, 12)
Sonuç olarak, dinimizce haramlığı kesin hükümlerle sabit olan şeylerin gayrimüslimlere de olsa satışı caiz değildir. Böyle bir şey caiz olsaydı, Allah Resulü (asm) Müslümanlara haram olan şeylerin, kendilerince iktisadî değeri olan gayrimüslimlere satılmasına ve böylece değerlendirilmesine izin verirdi.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- TEBÜK GAZÂSI
- Hz. Muhammed'in doğduğu Arabistan nasıldı?
- PEYGAMBERİMİZİN SON GÜNÜ VE VEFATI
- VEDÂ HUTBESİ
- MEKKE'NİN FETHİ-II
- PEYGAMBER EFENDİMİZİN DÜNYAYA TEŞRİFLERİ SIRASINDA MEYDANA GELEN HÂRİKÂ HÂDİSELER NELERDİR?
- PEYGAMBERİMİZ AÇIKTAN TEBLİĞE BAŞLAYINCA, KENDİSİNE YAPILAN EZİYET VE HAKARETLER
- UHUD SAVAŞI-II
- İFK HÂDİSESİ / İftira Olayı
- UHUD SAVAŞI- I