İslam'da kadınların sünnet olması nasıl açıklanabilir?

Tarih: 19.11.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Lütfen beni bu konu hakkındaki başka konulara girmeyin. Benim sorduğum şey, kadın sünnetinin İslam’daki yeri değil, buna nasıl izin verildiğini soruyorum.
- Günümüzde bu uygulama bir çok yerde yasaklandı ve bunu durdurmak için bir sürü uğraşlar veriliyor. Kız sünneti, hem fiziksel hem psikolojik olarak kızları olumsuz etkiliyor, gencecik kız çocuklarının hayatları karartılıyor, psikolojileri bozuluyor!
- Bunu 'vahşet' olarak adlandıranlar bile var ki, sünnet olan kızlarla ilgili videoları izlerseniz siz de 'vahşet' dersiniz, çok çirkin bir uygulama deniyor.
- Sağlığa iyi falan geldiği de yok, hatta kötü geliyor hem sağlığa hem psikolojiye deniyor. Bu bahsettiğim şey FGM olarak geçiyor.
- İslam’daki sünnet de bu bahsedilen sünnetle (FGM ile) aynı mıdır yoksa farklı bir olay mı?
- Aynı ise bu vahşet nasıl açıklanabilir?
- Şu ana kadar FGM'i savunan tek bir doktor görmedim ama bunun şeytan işi ve barbarlık olduğunu söyleyen yüzlerce insan gördüm. Peygamberimiz nasıl böyle bir şeye izin vermiş olabilir, izni geçtim bir de buna vacip diyen mezhepler bile varmış, hiç olmazsa tavsiye ediliyormuş!! Bunun neyi tavsiye ediliyor, bu eziyetin nesi vacip Allah aşkına?
- Bu konu hakkındaki hadislerin uydurma olma ihtimali yok mu çünkü ben alemlere rahmet peygamberimizin bu vahşi uygulamayla kızların hayatlarını mahvedeceğine inanmıyorum, inanmak istemiyorum!!!
- Çünkü peygamberimizin ve Allah'ın izin verdiği hiçbir şey zararlı olamaz. Lütfen bu işin mantığını anlatın kafamı çok kurcalıyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki, günümüzde tüm İslam dünyası göz önüne alındığında kızların sünnet edilmesi meselesi azınlıkta kalan yerel bir âdet olarak görülür.

"Sünnet olmak (hitan), erkekler için bir sünnet (şiar) kadınlar için ise bir iyilik (mekrume) dir." rivayetinin isnadının zayıf olduğu hadis alimlerince ifade edilmiştir. (Müsned, 34/319, Thk. Şuayb el-Arnavud, Müessesetü'r-Risâle, 2001)

Ayrıca Ebu Davud'un "Sünen"inde yer alan "Resülullah'ın (s.a.s.), kız çocuklarını sünnet eden kadına 'Derin kesme. Zira derin kesmemen kadın için daha çok haz vesilesi, koca için de daha makbüldür.'" rivayetinin isnadının kuvvetli olmadığı, bizzat müellif tarafından ifade edilmektedir. (Ebu Davud, Edeb 182, Hadis no: 5229)

Buna göre bu rivayetlerin, kadınların sünnet edilmelerinin dini gerekliliği konusunda kesin dayanak teşkil etmediğini söylemek mümkündür.

Bununla birlikte kadınların dinin emri olarak değil de gelenek olarak sünnet edildiği ve bu işlemin din tarafından yasaklanmadığı ifade edilir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken, günümüzde yapılan uygulamadır. Zira sadece klitoris üzerindeki küçük bir parçanın kesilmesi olan kadınların sünnetinin, bugünkü uygulanan biçimi ve uygulanış şekli; o gün uygulanandan farklılık göstermektedir.

Günümüzdeki bazı uygulamaların, ölümlere, sakatlanmalara, hastalıklara ve zorluklara sebep olacak şekilde yapıldığı da belirtilmektedir.

Rivayetler Hz. Peygamber (asm) Efendimiz zamanında, bizzat Medine'de, kızların sünnet edildiğini ve sünnet etmeyi kendilerine meslek edinmiş kadınların bile bulunduğunu ifade etmektedir. Hz. Peygamber (asm)'in kızların sünnet edilmeleriyle ilgili olarak sağlığa uygun bir tarzda olması için talimat verdiğini de öğrenmekteyiz.

Ebu Davud'un rivayet ettiği zayıf bir hadis şöyle:

"Medine'de bir kadın (ki ismi Ümmü Atiyye'dir) kızları sünnet ediyordu. Hz. Peygamber (asm) ona:

"Fazla derin kesme, çünkü derin kesmemen, hem kadın için daha fazla haz ve lezzet vesilesidir hem de kocası için daha hoştur." der. (Ebu Davud, Edeb, 179)

Hz. Ali (ra)'den gelen bir rivayette sünnetci kadına Hz. Peygamber (asm)'in birisini yollayarak (çağırttığını) ve "Sünnet ettiğin zaman üstten hafifçe kes, fazla dipten kesme..." dediğini öğreniyoruz. Münavi, bu hadisi şerh ederken, kadınlardaki sünnet mahallinin derin kesilmesi halinde, kadının cinsi arzusunun söneceği, bu nedenle de kocası ile cinsel ilişkiden nefret edebileceğini belirtir.

Bu açıklamalardan, kızların sünnet edilmesinin biyolojik yapısına göre değişebileceğini, eğer fazlalık varsa alınması daha uygun ise de alınmamasında da dini bir sakınca olmadığını söyleyebiliriz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun