İnternet üzerinden görüntülü olarak şahitler huzurunda kıyılan nikah sahih midir?

İnternet üzerinden görüntülü olarak şahitler huzurunda kıyılan nikah sahih midir?
Tarih: 23.01.2021 - 11:47 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnternette farklı yerlerde bulunan insanlar, görüntüde bir araya gelebiliyor ve seslerini de duyarak birbirleriyle konuşuyorlar.

Uluslararası ilişkilerde ve ticarette, görüntülü veya görüntüsüz telefonla ve internet iletişimi kurularak akitler yapılıyor, çok önemli meseleler görüşülüyor, kararlar alınıyor.

Bütün bu yeni gelişmeler karşısında, evlenecek kişiler ve şahitler internet ortamında bir araya geliyorlar ve İslamî nikâhı akdediyorlarsa, bu akit kayıt altına alınıyorsa, sahih olur. Kayıt altına alınması da bir emniyet tedbiridir, akdin sıhhat şartı değildir; çünkü inkar durumunda şahidler vardır.

Ancak, resmi kayıt olmadan yapılan nikâhların birçok sıkıntıları vardır. Bu nedenle her ne şekilde olursa olsun, resmi olarak tescil edilmeden nikâh kıyılmasının uygun olmayacağını belirtelim. Çünkü:

Nikâh, taraflara dini ve hukuki açıdan ciddi hak ve sorumluluklar yükleyen bir sözleşmedir.

Bu bakımdan nikâhın, en ideal şekilde kıyılarak, içeriğinde herhangi bir şüphe, töhmet ya da istismar unsuruna yer verilmemesi büyük önemi haizdir.

Nitekim nikâhta sadece tarafların rızasıyla yetinilmeyip velilerin bilgisi ve izninin aranması, gerekli şartları haiz en az iki şahidin bulunması ve nikâhın ilanı gibi hususların olması, dinimizde nikâh akdine gösterilen hassasiyetin bir ifadesidir.

Bu bilgiler çerçevesinde, evlenmek isteyenlerin nikâhlarını yukarıda bahsedilen ölçüler dahilinde ve resmi olarak tescil ettirmek suretiyle kıydırmaları gerekir.

Buna göre, resmi olarak tescil edilmeden, birtakım problemlere ve istismara alan açma ihtimali bulunan gerçek veya sanal ortamlarda nikâh kıyma uygulamalarından kaçınmak uygun olacaktır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Nişanlılık döneminde kıyılan nikâh mahremiyeti kaldırır mı ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun