İnsanın âyet-i kübra olması ne demektir?

Tarih: 29.04.2020 - 15:12 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kâinatı, Allah’ın kudret kalemiyle yazdığı Kur’an’a benzetirsek, insan o kitabın âyet-i kübrası, yani O kitabı yazana en büyük delil ve işarettir. Ayet, kimsenin inkâr edemeyeceği açık delildir. Ayetler kitabın yazarına delildir. Kâinat kitabında atomdan galaksilere kadar, canlı ve cansız, her şey Allah’ı anlamaya ve bilmeye birer delildir.

Ama bunlar içerisinde en büyüğü ve en parlağı da insandır. İnsan, Allah’ın bütün isimlerini gösteren en cami, en külli bir aynadır. Yaratılışıyla Halik, Sani isimlerine, hayatıyla Hay ismine, rızıklandırılmasıyla; Rezzak, Rahim, Rahman, Kerim, Muhsin isimlerine, aldığı şekil ile Musavvir ismine, muntazam ve ölçülü yaratılışıyla Nazım ve Mukaddir isimlerine en güzel şekilde ayinedarlık eder.

İnsanın, cansız bir resmi ressamı, heykeli heykeltıraşı gösterdiği gibi, bir sanat harikası ve kudret mu’cizesi olan insanın kendisi de harika bir sanatkârı, sonsuz ilim, irade ve kudret sahibi bir yaratıcıyı gösterir.

Bir kitap şeklinde yaratılmış ve yazılmış olan insanı, tıp ilmi başta olmak üzere, bütün ilimler onu okumaya ve anlamaya çalışmaktadırlar. Bir harf dahi kâtipsiz olmazken, bir kitap hükmünde yazılmış olan insanın yaratıcısız olması nasıl mümkün olur?

Sonuç olarak, Batılı felsefecilerin insan için yaptığı; tüysüz, iki ayaklı, konuşan bir hayvan değerlendirmesiyle, insanı hayvanlık mertebesinden öteye götüremeyen felsefecilerin tarifi nerede, insanı meleklerden daha yükseğe çıkaran, mahlûkatın en şereflisi, zeminin halifesi, Sultan-ı kâinatın en nazik, en nazlı, aziz bir misafiri ve muhatabı olarak en yüksek ve en şerefli, en kıymetli bir varlık makamına çıkaran Kur’an’ın tarifi nerede...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun