İkindi namazının geciktirilmesi mekruh mudur? Acaba benim ikindiyi ilk vakitlerde ve sadece farzını kılarak mı, yoksa sünnetiyle beraber son vaktinde evde mi eda etmem daha uygun olur?..

Tarih: 15.03.2007 - 11:02 | Güncelleme:

Soru Detayı
Öğle ve ikindi namazlarımı iş yerimde izin verilmediği için gizli olarak sadece farzını kılarak eda edebiliyorum.Eve vardığım vakit ise ikindinin son vakitlerine denk geliyor. Acaba benim ikindiyi ilk vakitlerde ve sadece farzını kılarak mı, yoksa sünnetiyle beraber son vaktinde evde mi eda etmem daha uygun olur.
Cevap

Değerli kardeşimiz,

İkindi namazının vakti, öğle vaktinin bitiminden başlar ve güneşin battığı zamana kadar devam eder. Öğle namazının vaktinin bitimi hususunda iki görüş vardır:

Birinci görüş, her şeyin gölgesinin iki misline ulaştığı vakittir. Buan Asr-ı Sani denilir.

İkinci görüş ise, her şeyin gölgesinin kendisi kadar olduğu vakittir.

İkinci görüşe göre öğle vaktinin bitmesiyle giren zamana asr-ı evvel (birinci ikindi zamanı) denir.

İkindi namazını asr-ı evvelde kılmak, İmâm Ebû Yusuf, İmâm Muhammed ve diğer mezhep imamlarının görüşü; asr-ı sânide kılmak ise İmam A'zam'ın görüşüdür. Her iki görüşle de amel edilir. Ancak ülkemizde adet olan yaygın görüş asr-ı evvelde kılınmasıdır. İhtiyaten asr-ı sâniye bırakılması daha güzeldir.

İkindi ve yatsı namazının sünnetinin bazen terkedilmesinde sakınca yoktur.

Şayet ikindi namazı kerahet vaktine kadar gecikecekse, erken kılındığında da sünnet kılınamıyorsa, bu durumda namazı vaktinde yalnızca farzıyla kılmak daha uygundur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kerahât vakti kaza namazı kılınır mı?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun