Türkiye'de Diyanet Takvimi ikindi namazını hangi vakte göre belirlemiştir?
- Asr-ı sani ve asr-ı evvel arasında kaç dakika fark var, ikindi ezanı hangisine göre okunuyor?
- Diyanet, takvimleri hangisine göre ayarlıyor?
Değerli kardeşimiz,
Asr-ı sanînin vakti, asrı evvelden yaklaşık 30–40 dakika kadar sonradır.
Üç mezhep imamı ve Hanefilerden İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed, ikindinin başlangıç vaktini asr-ı evvel olarak belirlemişlerdir. Yani ikindi namazının başlangıcı bir şeyin gölgesi, kendi misli olunca başlar ki buna da asr-ı evvel denir.
İmam Azam ise, asrı saniye göre yani bir şeyin gölgesi iki katı oluncaya kadar öğle namazının kılınabileceğini belirtmiştir.
Hüküm, diğer üç mezhep imamına ve Hanefilerde de İmameyn’e göre verilmiştir. (Mevsuatu’l-fıkhiyyetu’l-Kuveytiyye, Salat mad., 27/312)
Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı da asr-ı evveli esas alarak takvim hazırlamaktadır. Dolayısıyla bu konuda büyük çoğunluk ittifak etmiştir.
Öyleyse öğle namazlarımızı asrı evvelden sonraya bırakmamalıyız, çünkü Hanefî mezhebine göre bir mukallidin öğle namazını kılabileceği zaman dilimi asr-ı evveldir.
Mezhep içinde farklı görüşlerin olması biz mukallidler için bir tercih anlamı taşımaz. Dolayısıyla öğle namazı ve diğer namazlar, Diyanet takvimine göre eda edilmelidir ki karışıklık olmasın.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tataristan'da Şafiiler ikindiyi Hanefilerden bir saat sonra kılıyorlar. Şafii mezhebini taklit ederek öğle namazını asr-ı saniye göre kılabilir miyim?
- Öğle namazının vakti ne namaz başlar, ne zaman biter?
- İkindi namazının vakti hakkında bilgi verir misiniz?
- İkindi namazının geciktirilmesi mekruh mudur? Acaba benim ikindiyi ilk vakitlerde ve sadece farzını kılarak mı, yoksa sünnetiyle beraber son vaktinde evde mi eda etmem daha uygun olur?..
- İKİNDİ NAMAZI
- Namazlar Hangi Vakitlerde Kılınır?
- İkindi ezanı okunduktan sonraki ilk yirmi dakika içinde öğlen namazı kılınabilir, diye duymuştum, doğru mu?
- Asr-ı evvelde hem öğle hem de ikindi namazı beraber kılınabilir mi?
- NAMAZ VAKİTLERİ
- ÖĞLE NAMAZI