On iki yaşında ve on yedi yaşında ergenlik çağına girebilen çocuklar var. Bunların günahları bu yaşlardan itibaren mi yazılmaya başlar, yoksa ortak bir yaş var mı?
Değerli kardeşimiz,
İnsanların hayır ile şerri, hak ile bâtılı ayırt edebilmeleri bâliğ olduktan sonra mümkün olduğundan, Rabbimiz mahşerde dünya hayatımızın çocukluk devresinden hesap sormamakta, ancak bâliğ olduktan sonraki günlerimizden başlayarak namaz, oruç gibi ibadet mükellefiyetlerimizi suâl etmekte, böylece dinî mükellefiyetlerimiz büluğ çağından sonra başlamış olmaktadır.
Şu kadar var ki, büluğ zamanı tarih olarak kesin değildir. Erkek on iki (12), kız dokuz (9) yaşından başlayarak, on beş (15) yaşlarına varıncaya kadar geçen her ay ve günde büluğa erme hissi teşekkül edebilir. Oğlanda ihtilâm olma, kızda ise ay hâli görme şeklinde kendini gösteren bu beşerî ve cinsî hissin başladığı günden itibaren mükellefiyetlerin her biri ayrı ayrı amel defterine ya “yerine getirdi” ya da “getirmedi” şeklinde yazılır.
Çocukta on beş (15) yaşına kadar ihtilam veya âdet dönemi olmaz ise, on beş (15) yaşından sonra hükmen büluğ yaşında sayılır.
Allah insanları değişik yapıda yaratmıştır. Bu da mükellefiyet yaşının değişik olmasının bir sebebi olarak gösterilebilir. Ancak ortalamaya tabi tutulduğunda, insanlar hemen hemen yakın dönemlerde büluğ yaşına ermektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- SCIENCE, RELIGION AND BELIEF SYSTEMS
- What are the causes that lead man to deception?
- What will be the position of the People of the Book in the hereafter? Will their belief in Allah enable them to go to Paradise?
- INTRODUCTION / EPISTEMOLOGY OF BELIEF
- BELIEF
- LIMITS OF SCIENCE AND RELIGION
- Would you briefly mention the pillars of faith?
- How can man be responsible for his action eternally?
- Can those who only believe in God but not other pillars of faith, say prophets or fate, be regarded as believers?
- Attributes Of Allah