İçilecek şeylere üflemek sünnete aykırı mı?
Değerli kardeşimiz,
Evet, içilecek şeylere üflemek günah değilse de sünnete uygun olanı üflememektir.
Su kabına üflemeyi ve kabın içine solumayı Hz. Peygamber (asm) Efendimiz yasaklamıştır. İçilecek şeylerin bulunduğu kaplara hiçbir şekilde üflememek gerekir. Sağlık açısından da böyle yapmak daha uygundur.
عن أبي سعيدٍ الخدريِّ رضي اللَّه عنه أَنَّ النبيَّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم نَهَى عَنِ النَّفخِ في الشَّرابِ فقال رَجُلٌ : القذَاةُ أَراها في الإِناءِ ؟ فقال : « أَهْرِقْهَا » قال : فإِنى لا أُرْوَى مِنْ نَفَسٍ وَاحِدٍ ؟ قال : « فَأَبِنْ القَدَحَ إِذاً عَنْ فِيكَ »
Nitekim Ebû Saîd el-Hudrî (ra)’den rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (asm) içilecek şeylere üflemeyi yasaklamıştı.
Bunun üzerine bir adam:
- Kaba çerçöp düştüğünü görürsem ne yapayım, deyince:
“Kaba düşen şeyi dök!” buyurdu.
Bu defa adam:
- Bir nefeste içince suya kanmıyorum, dedi.
Resul-i Ekrem de:
“O takdirde su kabını ağzından çek!” buyurdu. (Tirmizî, Eşribe 15.)
İbni Abbas radıyallahu anhümâ’nın rivayetine göre Peygamberimiz (asm) kabın içine solumayı veya kaba üflemeyi yasakladı. (bk. Tirmizî, Eşribe 15)
İçilecek Şeylerin Olduğu Kaplara Üflememek Sünnettir
Her iki hadiste de Resul-i Ekrem Efendimizin (asm) su, süt gibi içilecek şeylerin bulunduğu kaba üflemeyi, kabın içine solumayı yasakladığı görülmektedir. Kabın içine çerçöp gibi bir şey düştüğü zaman, bu nesne ağza kaçmasın diye üflenerek uzaklaştırılmayacak, çerçöpün bulunduğu kısım yere dökülecektir. Böyle yapmakla hem sağlık açısından uygun davranılmış hem de aynı kaptan içecek başkaları rahatsız edilmemiş olur.
Suyu İçme Adabı
Peygamber Efendimizin (asm) yaptığı ve tavsiye ettiği gibi, suyu üç nefeste içmek en uygunudur. Suyu bir dikişte içtiği zaman kanmadığını söyleyen kimseye, Resulullah Efendimizin ağzını kaptan çekmeyi tavsiye etmesi de birkaç nefeste içmenin insanı suya kandıracağını göstermektedir. Sağlığa elverişli olan da budur. Çok susadığı için iki nefeste içmek isteyenlerin bu davranışı da Resul-i Ekrem’in sünnetine uygundur.
Allah Resul’ünün su veya diğer meşrubatı bir nefeste içmeyi, develerin su içmesine benzetmesi, bunu doğru bulmadığını göstermektedir.
Bununla birinci hadiste, bir nefeste içtiği zaman suya kanmadığını söyleyen kimseye, zaten böyle yapmamak gerekir şeklinde bir uyarıda bulunmadığına göre, dinî bakımdan bunun o kadar mahzurlu olmadığı anlaşılmaktadır.
Yalnız bir nefeste içeceklerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan biri, kendisinden sonra aynı kaptan başkaları içecekse, kabın içine katiyen solunmamasıdır. Diğer bir husus da çok susamış olanların terliyken bir nefeste içmesi, sağlık açısından bazı sakıncalar doğurmaktadır.
Bir nefeste içeceklerin bunları dikkate alması gerekmektedir.
Buna göre:
- Suyun kabına üflemeyi ve kabın içine solumayı Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) uygun görmemiştir.
- Su, süt gibi içilecek şeylerin bulunduğu kaba çerçöp düşerse, onu üfleyerek çıkarmak yerine, o kısmı dökmek daha uygundur.
- İslamiyet sağlığa ve sağlık kurallarına uymaya önem vermiştir. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., Hadis No: 760, 766 ve 767)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Suyu üç yudumda içmek hakkında bilgi verir misiniz?
- SU İÇMEK
- Peygamber Efendimizin kuşunun ismi nedir?
- Hz. Muhammed'in kuşu hakkında bilgi verir misiniz?
- Sertçe hırkasını çekene Peygamberimiz ne dedi?
- "Müslümanlar bir binanın tuğlaları gibidir..." sözü hadis midir?
- Vedalaşırken Peygamberimiz ne derdi?
- Yiyeceklerin ve İçeceklerin Bereketlenmesiyle İlgili Mucizeler
- PEYGAMBERİMİZİN HZ. HATİCE İLE EVLENMESİ
- PEYGAMBERİMİZİN CAHİLİYE DEVRİ KÖTÜLÜKLERİNDEN UZAK KALIŞI