Herkesin başkasıyla değil kendisiyle meşgul olması konusunda ayet veya hadis var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
“Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltmeye bakın! Siz doğru yolda olduktan sonra, sapanlar size zarar veremez. Hepiniz dönüp dolaşıp Allah’ın huzurunda toplanacaksınız. O da yaptıklarınızı size bir bir bildirecek, karşılığını verecektir.”(Maide, 5/105) mealindeki ayetten şahsî sorumluluk anlaşılmalıdır. Yani, “Siz kendinizi düzeltmeye bakın!” ifadesinde hem şahsî ameller, hem de “iyiliği emir, kötülükten sakındırmak” gibi içtimaî görevler de söz konusudur. Netice itibariyle herkesin kendi görevini yapması esastır. Aşağıdaki hadis rivayetleri de bu konuya ışık tutmaktadır.
“Ne mutlu o kimseye ki, kendi kusurlarıyla meşgul olması, onu başkasının kusurlarıyla meşgul olmaya fırsat vermez.” (Zeynu’l-Irakî, Tehricu ahadisi’l-İhya-İhya ile birlikte- 1/86; Hesemî, Mecmau’z-zevaid, 10/229).
“Allah bir kimseye hayır murat ederse, nefsinden / kendi iç dünyasından bir vaiz meydana getirir ki, onu iyilik yapmaya teşvik eder ve kötülükten sakındırır.” (Kenzu’l-ummal, h. No: 30762).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Herkesin başkasıyla değil kendisiyle meşgul olması konusunda ayet veya hadis var mıdır?
- “Namaz ve sabır ile Allah’tan yardım dileyin.” ayetini açıklar mısınız?
- Günahkarların yüreklerine su serpen bir ayet
- Siz doğru yolda olduktan sonra sapanlar size zarar vermez. (Maide, 5/105), ayeti ile herkesin kendi görüşünü beğendiği bir zamanda kendinizi ıslah ediniz, hadisini nasıl anlamak gerekir?
- ZEMM
- Ayetlerde içkinin "işkembeye" benzetildiği söyleniyor, doğru mu?
- "Herşey helak olacaktır." Ayetine göre yaptığımız ibadetlerde mi yok olacaktır?
- Ayette geçen on gün hangi günlerdir?
- Kur'an-ı Kerim'de birkaç yerde tekrar edilen İmam-ı Mübîn, Kitab-ı Mübîn nedir?
- "Yemin olsun, gizlenen ve açığa çıkan" yıldızlara şeklinde olan ayeti nasıl anlamalıyız?