Hasta olduğu için oruç tutamayan ve ileride de tutamayacak olan kimseler ne yapmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Tâkatsizliği ve güçsüzlüğü her geçen gün artarak devam eden ve artık düzelme ihtimali olmayan düşkün ihtiyarlar ve şifâsız hastalar, farz ve vacib olan oruç borçlarından kurtulmak için, her oruca mukabil bir fidye verirler.
Bir fidye -âyet-i kerîmede de belirtildiği gibi- bir fakiri tam bir gün doyurmaktır. Bir günde ise iki öğün vardır.
Fidyeler, yalnız bir fakire verilebileceği gibi, birden fazla fakirlere de verilebilir. Ramazan içinde verilebileceği gibi, evvelinde veya sonunda da verilebilir. Fakirleri sabah - akşam günde iki öğün doyurmak suretiyle olabileceği gibi, öğünlerin parasını vermek suretiyle de olabilir. Para toptan da verilebilir, her gün ayrı ayrı da...
Oruç tutma gücünde olmayan kimse, fidye verebilecek kadar zengin de değilse, yapacağı iş, Allah`tan afv ve mağfiret dilemektir. Fidye vermek mecburiyeti, onun üzerinden kalkmıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Geçmiş yılların oruç borcu için fidye vermenin şartı nedir? Bir kişi geçmiş yıllara ait tutmadığı/tutamadığı oruçları kaza olarak ödeyemez mi? Yani bu oruçlar için fidye mi vermesi gerekir, yoksa tutamadığı günler adedince kaza mi etmesi lazım gelir?..
- Hastalık veya başka mazeretlerle tutulamayan oruç fidyesi nasıl hesaplanır ve verilir?
- Oruç fidyesi bir hayır kurumuna verilebilir mi?
- Fidye Nedir?
- Yaşlı olan kimseler oruçlarını nasıl tutabilir?
- Yemin kefareti olarak verilmesi gereken fidyenin miktarı ne kadardır?
- Tutulamayan ramazan orucunun fidyesi, ne zaman ve kimlere verilir?
- Fidye Nedir?
- Şafii ve Hanefi mezhebine göre kazaya kalan oruç borcumu ne zaman tutabilirim? Geçmiş yıllardan kalma bir aylık borcum var, bunun karşılığında her gün bir yoksul doyurmam yeterli olur mu?
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..