Hafızlıkta okuyan bir bayan, hayız (âdet /regl) ve lohusa günlerinde Kur'an-ı Kerim eğitim ve ezberine, Kur'an'a el sürmeden devam edebilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Hayız ve nifas hâlinde olan bir kadına Kur'an okumak haramdır. Peygamber Efendimiz (asm) hayızlı, loğusa ve cünübün Kur’an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur;
“Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan bir şey okuyamaz.”( Tirmizi, Taharet, 98; İbni Mace, Taharet, ,105; Darakutni, Sünen, 1/117)
Ayrıca Hz. Ali (r.a.) de şöyle demiştir:
“Allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur’an okumadan bir şey alıkoymazdı.” (Ebu Davud, Taharet, 90; Neseî, Taharet, 170; İbn Mace, Taharet, 105)
Dolayısıyla bu hadisler cünüp ile hayızlı Kur’an okuyamadığı hususunda önemli bir delildir.(Aynî, el-Binaye, 1/644)
Bu hadislerden hareketle İslam âlimlerinin çoğunluğu hayızlı kadının Kur’an’dan, Kur’an okuma maksadıyla bir âyet bile okuyamacağını söylemişlerdir. Aynı zamanda bunlar bu hâlde iken Kur’an âyetlerini de yazamazlar. Bu konuda Tevrat, İncil ve Zebur da Kur’an gibidir.(İbn-i Abidin, Haşiyetu Reddi’l-Muhtar, 1/293)
Fatiha, dua niyetiyle okunabilir. Ayrıca Kur’an'daki duaya benzeyen âyetler de Kur’an okuma niyetiyle değil de dua maksadıyla okunabilir. Mesela; "Rabbena atina fiddünya haseneten ve filahireti haseneten ve gına azabennar." gibi.
Aynı şekilde sevinçli bir haber duyan bir kimse “Elhamdülillah” diyebilir. Üzücü bir haber duyan da “İnna lillah ve inna ileyhi raciun” diyebilir. (İbrahim Halebi, Halebi, Sağir, s.37-39; İbn-i Abidin, Haşiyetu Reddi’l-Muhtar, 1/293)
İmam Malik’e göre hayızlı kadın mazeretli olduğundan ve Kur’an okumaya da muhtac olmasından dolayı cevaz vermiştir. Ancak hayız kanı kesildikten sonra gusl etmeden önce okuyamaz. (Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/471)
Diğer yandan zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Hatta özel günlerindeki bir bayanın kıbleye doğru oturarak zaman zaman tesbih çekmesi, dua etmesi isabetli bir davranış olur. Böylelikle âdet gördüğü günlerinde bu şekilde manen beslenmiş olur.
Hayızlı ve nifaslı kadınların veya cünüplerin kunut vesaire gibi çeşitli duaları okumalarında, tesbih ve tehlil kelimelerini söylemelerinde ve Hazret-i Peygambere (asm) salât ve selâm getirmelerinde hiçbir mahzur yoktur. Hayız ve nifaslı halde olanlar, Kur'an-ı Kerîm'i okuyamamakla beraber, onu dinleyebilirler.
Kur'an kursu öğretmenliği veya hafızlık yapan bir kadın, hayız hâlinde öğretim işini yardımcısına yaptıracaktır. Yardımcısı yoksa Hanefî ulemasından Kerhî ve Tahavî'ye göre öğretimini devam ettirecektir. Kerhî: Öğretmen veya öğrenci hanım hayız hâlinde kelime kelime, Tahavî ise, yarımşar âyet söylemekle öğretim yapılmasında 'beis yoktur' demişlerdir.
Netice itibariyle İslam âlimlerinin çoğunluğu Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhebine göre hayızlı ve cünüp olan Kur’an âyetlerinden okuyamaz. (Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/471)
İlave bilgi için tıklayınız:
Hafızlık yapan bayanlar, hayızlı günlerinde Kuran okuyabilirler mi ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Adetliyken (hayız halinde) bir hanım hangi duaları okuyabilir?
- Her abdestten önce taharet almak şart mı?
- Soğan kabuğu ve cinler hakkında bilgi verir misiniz?
- Abdestsiz Kur'an okumanın ve Mushaf'a dokunmanın hükmü nedir?
- Hayızlı ve nifas / lohusa hâlinde iken hangi ibadetleri yapabiliriz?
- Ezbere Arapça olarak okuduğumuz duaların Türkçe karşılıklarını bilmiyoruz. Bu durumda dualarımız ve namazlarımız kabul olur mu?
- Din, cihad ve zorlama: İslam barış dini midir?
- Ölünün arkasından hayır, dua ve iyilik olarak neler yapılabilir? Yasin suresi ve başka hangi dualar ölünün kabir azabını hafifletmek için okunmalıdır?
- Gusül abdestini almanın hükmü nedir?
- Hayızlı / âdetli kadının kabir ziyareti yapması günah mıdır?
Yorumlar
Allah razı olsun bende bu konu hakkındaki yanıtımı aldm.
Allah razı olsun sizlerden sorumun cevabını buldum.
SAYENİZDE SORUMUN CEVABINI BULDUM ALLAHA EMANET OLUN MEKANINIZ CENNET OLSUN SAYGILARIMLA
Allah razı olsun sizlerden sorumun cevabını buldun Allahım yar ve yardımcınız olsun Dua ile...
bu konuda gerçekten çok kararsız kalıyorum.peki bir şey sormak istiyorum.bir bayanın hayatının yarısı hayızlı bir şekilde geçiyor.bu zaman içerisinde ne kuran,ne namaz,ne oruç gibi önemli ibadetleri yapmayacak mı?.ki dediğiniz gibi gerçekten günah olsaydı kuranda geçmesi gerekmiyor muydu?tabiki diyeceksiniz ki bir islamla ilgili her şeyi sadece kur'anı kerimden mi öğreniyoruz? evet haklısınız ama ortada bence kesin bir delil yok bunu söyleyebilmek için.yukarıda ifade edilen hz.Alinin sözü de altını çizerim cünüplü diyor,hayızlı demiyor.
ben hafızlık yapıorum ve bu konu hakkında çok araştırma yaptım.inş bu yazdıklarınız karar vermemde yardımcı olur.allah razı olsun