Gusülde göbek deliğini yıkamanın ölçüsü nedir? Göbek deliğini parmakla ovuşturup su getirmek yeterli midir yoksa tamamen içini yıkamaya çalışmak gerekli midir?
Değerli kardeşimiz,
Şimdiye kadar almış olduğunuz gusül abdestleri geçerlidir. Göbek çukurunu yıkamak için çok fazla külfete katlanmaya gerek yoktur.
Gusül abdesti alırken göbek çukurunu yıkamak gerekir mi?
Guslederken göbek çukuruna suyun girmesini sağlamak, bunun için parmağı kullanmak vâcibdir. Tabii bu konuda da fazla bir külfete katlanmaya gerek yoktur. Serahsî'nin Muhit'inde ve Fetevâ-yı Hindiyye'de buna açıklık getirilmiştir.
Sünnet edilmedik kalan derinin altına su girmeyecek olursa, Serahsî'nin El-Muhit'inde guslün sıhhatini bozmayacağı belirtilmiş; Tatarhaniyye'de bu görüşün muhtar olduğu kaydedilmiştir. Ancak ne var ki guslederken bu derinin altına su geçirmek müstehabdır. Fethulkadîr'de de aynı mesele anlatılmış ve böyle yapmanın müstehab olduğu açıklanmıştır. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/52.)
Göbek deliğine suyu ulaştırmanız, parmağınızı hafifçe göbeğinizi dokundurmanız yeterlidir. İyice içine su ulaştıracağım diye göbeğin arasını açmaya çalışmak sağlık açısından da zararlı olabilir. Bu kadar ayrıntıya gerek yoktur. Islak parmağın göbek çukuruna değmesi yeterlidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kulak içi, saç dibi vs. gibi tendeki yağlı kısımlar gusül ve abdeste engel teşkil eder mi? Gusül öncesi sabunla bu kısımları temizliyorum, ama vesveseden kurtaramıyorum; bu da beni yıpratıyor.
- "Fakat nümune için şu zabitin cüzdan ve defterine bakacağız: Bu cüzdanda zabitin rütbesi, maaşı, vazifesi, matlubatı, düstur-u harekâtı vardır..." İzah eder misiniz?
- Namazla ilgili hadisi şerifler nelerdir?
- "Kur’ân-ı Mucizü’l-Beyan, o derece cismanî lezzetleri sarih bir surette beyan eder ki, başka tevillerle mânâ-yı zâhirîyi kabul etmemek imkân haricindedir." deccal ve mehdiye ilişkin ayetleri görmeyip, teville "şahs-ı manevi" olduklarını ifade ediyor?
- DEF'İ HÂCET
- Bismillah her hayrın başıdır
- Milletimizdeki İman
- Tefekkür ve Kulluk Görevleri
- Sadece bismillah demek caiz midir?
- Taharet Nedir?