Gusül abdesti alırken yellenmek ve mezi gibi akıntı gelmesi guslü bozar mı?
Değerli kardeşimiz,
Gusülde farz olan ağıza, buruna su verip tüm vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkamaktır. Niyet etmek, namaz abdesti almak, besmele çekmek gusül abdestinin sünnetleridir. Sünnetler olmadan da gusül geçerli olur.
Gusül sırasında abdest bozucu bir halin ortaya çıkması, namaz abdestini bozsa da gusül abdestini bozmaz. Gusül almaya devam edebilirsiniz.
Gusül sırasında gelen akıntı guslü bozmaz, guslün abdest oluşunu bozar. Yani sahih olan ve insanı cünüplükten kurtaran bu gusülle namaz kılınmaz. İbadet için yeniden abdest almak gerekir; gusül ise tamamdır.
İlmi bir ifade ile guslü bozan her şey abdesti de bozar; lakin abdesti bozan her şey guslü bozmaz. Bu bakımdan, gusül sırasında idrar yollarından gelen bir akıntı, yahut yaradan akan bir mayi veya diş kanamaları vs. gusle mâni olmaz. Bu akıntılarla yapılan gusül sahih, fakat abdest batıl olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafii mezhebine göre gusül esnasında abdesti bozan durumlar guslü de bozar mı? Bir de özür sahipleri her namazdan önce abdest almak zorunda, bu hüküm gusül içinde geçerli mi?
- Abdesti bozan hususlar guslü de bozar mı?
- Gusül İle İlgili Mes`eleler:
- Yara akıntısı ile abdest tüm mezheplerde bozulur mu? Parmakta akan yara varsa abdesti nasıl alabiliriz? Yara akıntısı ile kan aynı hükümde midir?
- İmam Şafi’ye göre, gusülde cinsel organa dokunmak, abdesti bozar mı?
- Bir kişinin, kendisinin veya başkasının ön ve arka avret yerlerine dokunması guslü bozar mı?
- Şafii mezhebine göre; bir kimse hanımının hangi akrabalarına dokunmakla abdest bozulur? İnsanın karısının kız yiğeninden abdesti bozuluyor mu ve karısı ile hangi akrabalarından bozulur ya da bozulmaz?..
- Gusül esnasında abdesti bozucu akıntıların gelmesi gusle engel midir?
- Yellenmemek için namazda kendini sıkmak namaz veya abdesti bozar mı?
- Gusülden önce istibra gerekir mi?