Günümüzde itikafın şartları ve adapları nelerdir?

Günümüzde itikafın şartları ve adapları nelerdir?
Tarih: 14.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İtikafta iken cep telefonu kullanılabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Söz konusu camide sizden başka itikâfa giren varsa, kendi aranızda cemaat olursunuz. Akşam namazında dışarıdan gelen cemaatin olmaması itikâfınıza zarar vermez.

Hanefi Mezhebi'ne göre, itikâfın şartlarından biri, içinde cemaatle namaz kılınan bir camide olmasıdır. Bundan maksat, imam ve müezzini olan resmi bir caminin olmasıdır. Bu özelliğe sahip olan bir camide -beş vakit namaz kılınsın, kılınmasın-, itikâfa girmeye uygundur. (bk. Fethu’l-Kadir, 2/106; V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 2/693).

İtikâf esnasında asıl olan, dünyadan tamamen sıyrılıp Allah’a yönelmektir. Bu sebeple, zorunlu olmadığı sürece dünya kelamına rağbet etmemek lazımdır. Bununla beraber, kişi, itikâf esnasında -malı camiye getirmeden- zaruri olan ihtiyaçları için alışveriş bile edebilir.(bk. a.g.e, 2/708). O halde bir zaruret varsa, itikâfta olan kişinin telefonla konuşmasında bir sakınca yoktur. Yeter ki, dinî hislerinin dağılmasına sebep olmasın.

Camiyi kirletmeyecek yemek türlerini tercih etmeli, itikâfın ruhuna uygun olarak fazla leziz şeylere heveslenmemeli, günlük veya on günlük süreye göre yiyecekler tespit edilmeli, her zamankinden daha çok israftan kaçınmalıdır.

Yemekler günlük geliyorsa, mümkün ölçüde -tecrübeye dayanarak- fazla gelmesine mani olmalıdır. Şayet birkaç günlük geliyorsa ve bunun hacmini tespit edemiyorsa, bozulmasına mani olacak şekilde bir yerlere vermeli, o da olmazsa, hayvanlara yedirmelidir. Özetle israf olmasını önleyecek tedbirler ne ise onlar alınmalıdır.

Yatmak konusunda ise, mühim olan caminin mihrap kısmından, gelen cemaatin huzurunu bozan yerlerden uzakta olmaktır. Mümkün olduğunca -evde olduğu gibi- sünnete uygun yatmaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun