Günde damarlara on ton kan gönderen kalp ile yüz elli bin kilometrelik damar şebekesi hangi tesadüfün eseri olabilir?

Tarih: 08.05.2020 - 14:34 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Vücudumuzun bütün sistemleri ve her bir organı ayrı ayrı fevkaladeliklerle yaratılmıştır. Meselâ hafif sıkılmış bir yumruk kadar büyüklükte olan kalbimiz, vücudumuzun hayat suyu hükmünde olan kanı damarlara fırlatmakla vazifelidir. Kalbimiz bir atışta, dolaşıma 150-160 cm3 kadar, yani takriben bir su bardağı kadar kanı damarlara fırlatır. Bu dakikada 10 litreyi bulur. Kalbin bir günde damarlara fırlattığı kan miktarı 10 tonluk bir tankeri dolduracak kadardır.

Yetişkin bir insanın vücudunda ortalama 5-5,5 litre, yani üç büyük sürahiyi dolduracak kadar kan bulunmaktadır. Aynı kanın devr-i daim ile yani aynı kanın kalbe gelip atılması ile günde 10 tonluk bir kan hacmini bulmaktadır. Günde 10 tonluk kanı damarlara fırlatmakla vazifeli olan kalbimiz, bir yılda ne kadar iş görür, ömür boyu ne kadar çalışır, düşünelim. Ve kalbimizi böyle harikulade bir şekilde yaratana, kalbin ömür boyu atış miktarınca şükredilmesi gerekmez mi?

Vücudumuzda, kalbin attığı kanı organlara taşımakla görevli, kaba bir benzetme ile âdeta su boruları hükmünde olan 150.000 km uzunluğunda bir damar ağı vardır. Demek ki insan bedeninde, ince, mikroskobik kılcal damarlar da dâhil edilse, aşağı yukarı dünyayı Ekvatordan itibaren dört defa çevirebilecek uzunlukta bir damar ağı mevcuttur. (Clara M, Maskar Ü. : Histoloji II. İstanbul Üniv. Tıp Fak Yay, İstanbul 1970, s. 5.)

Damarlar kalbe açılan âdeta bir kapalı su boruları sistemine benzetilebilir. Bir kapalı sistem halinde olan kan damarlarının içerisinde, hayat suyu diyebileceğimiz kan devreder. Kanın ekserisi su olmakla birlikte, yapısında yağlar, proteinler, kan şekeri ve daha birçok kimyevî yapılar bulunur.  Ancak kan sadece bir kimyevî terkip değildir. İçerisinde kanın şekilli elemanları olan kan hücreleri bulunur. Kan hücreleri de alyuvarlar yani kırmızı küreler, akyuvarlar yani beyaz küreler ve birde kanın pıhtılaşmasında rolü olan trombositler yani kan pulcukları bulunmaktadır. Bunlardan alyuvarların bir milimetreküp, yani bir toplu iğne başı boyutundaki kandaki miktarı 5-5,5 milyon kadardır. Evet, bir toplu iğne başı kadar hacimdeki kanda, büyük bir il nüfusundan daha fazla sayıda alyuvar bulunmakta, bunların hepsi de yapacağı işe göre tertiplenmiş ve hepsi de ince hesaplara göre yaratılmıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun