Görevini yapmayan babanın, baba hakkından söz edebilir miyiz?

Tarih: 09.06.2020 - 09:34 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Baba sadece doğmana vesile olsa, aileyi bırakıp başka birine gitse, hiç arayıp sormasa yine de baba hakkından söz edebilir miyiz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu konuda Kur'an bize şöyle diyor:

“Biz insana anne ve babasına güzel davranmasını ve iyilik yapmasını tavsiye ettik. Bununla beraber eğer onlar, hakkında bilgin olmayan bir şeyi bana ortak koşman için seninle uğraşırlarsa, onlara bu hususta itaat etme!..” (Ankebut, 29/8) 

“Rabbin, kendisinden başkasına kulluk etmemenizi ve anaya babaya ihsanı iyiliği ve güzel davranmayı emretti! Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlığa erişirlerse, onlara 'Öf!..' bile deme! Onları azarlama ve onlara çok nazik ve tatlı söz söyle!” (İsra, 17/23)

Yani ana-baba İslam’a uymayan bir talepte bulunurlarsa itaat etmeyeceğiz, ancak bunun dışında karşılığını görmesek de hiçbir şartta onlara karşı saygılı, merhametli, alakadar ve yardımsever olmaktan da vazgeçmeyeceğiz.

Bu şekilde davranmakla hem Allah’ın rızasını kazanmayı, hem de bizim güzel ve anlayışlı davranmamız sonucu ana-babamızın da inşallah hatalarını düzeltip Allah’ın rızasına ulaşabilmelerini umacağız.

Yoksa bize karşı yaptıkları haksızlıklar için kendilerine bağırıp çağırmanın, onları defterden silmenin, ters davranmanın, hakaret etmenin hiç kimseye bir faydası yok, bunda da zinhar Allah’ın rızası yok!

Kur'an ne güzel buyurmuş;

“İyilikler de eşit değildir, kötülükler de. Sen kötülüğü en güzel olan hareketle sav! O zaman görürsün ki seninle kendisi arasında bir düşmanlık olan kimse, sanki yakın/candan bir dost oluvermiştir. Bu kötülüğü iyilikle önleme özelliğine, ancak sabredenler kavuşturulur. Ayrıca, buna sevaptan büyük pay sahibi olandan başkası da kavuşturulmaz!” (Fussilet, 41/34-35)

Unutmayalım ki;
Kimi varlıkla, kimi yoklukla,
Kimi sağlıkla, kimi hastalıkla,
Kimi eşle, kimi evlatla,
Kimi de ana-babayla imtihan edilmekte bu dünyada!

Ve işin özü olan şu veciz söze kulak verelim:

"İyiliğe iyilikle karşılık vermek HER kişinin işi,
Kötülüğe iyilikle karşılık vermek ER kişinin işi!"

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun