Ahirette bilimsel çalışma yapmak mümkün olabilecek midir?
- Fenni ilimleri, özellikle de astronomiyi seviyorum.
Değerli kardeşimiz,
Ahirette her şey öyle ayan-beyandır ki, bu günkü bizim ilmî keşiflerimiz orada birer gölge hükmünde kalacaktır.
“O gün bütün gizli kapalı şeylerin örtüleri kaldırılacak ve bütün sırlar ortaya dökülecek.” (Tarık, 86/9) mealindeki ayette insanların yaptıkları yanında kâinattaki sırların da ortaya konacağı kesindir. Çünkü birçok ayette “Sizin ihtilafa düştükleriniz şeylerin doğruluğunu size bildireceğiz.” diye ifade edilmektedir.
Din-dinsizlik, fazilet-rezilet gibi mücadele ve ihtilafların önemli bir malzemesi de kâinata farklı bakmak, farklı algılamaktır. Demek ki, orada -fizik ve fizik ötesi yönleriyle- evrenle ilgili hangi algılamanın doğru hangisinin yanlış olduğu da belirtilecektir, hem de bizzat yüce yaratıcı tarafından..
İnsanın bilgisi, ilmi, aklı, cennete münasip bir seviyede olacaktır ki, dünyadaki bilgilerimizle akıllarımızla kıyas kabul etmez.
İstenilen her şeyin içinde olacağı cennet hayatını (Zuhruf, 43/71), bu dünyanın hayat şartlarıyla değerlendirmek; anne rahmindeki bir çocuğa, dünyayı anlatmak gibidir. Bu dünyanın karnındaki bizler de, cennet hayatını anlayamayız…
"Allah Teâla Hazretleri ferman etti ki: 'Ben Azimu'ş-Şân, salih kullarım için gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve insanın hayal ve hatırından hiç geçmeyen nimetler hazırladım." (Buhari, Bed'ü'l-Halk 8, Tefsir, Secde 1, Tevhid 35; Müslim, Cennet 2)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tasavvuf büyüklerinin bahsettikleri kaf dağı, meşmeşie gibi durumları nasıl değerlendirmeliyiz?
- İbn Arabi gibi zâtların eserlerinde geçen bilime aykırı görüşlere ne dersiniz?
- "İlmi dünyevî menfaat elde etmek için öğrenenler cennetin kokusunu dahi duyamayacaklar.” ve “Riya için ilim öğrenen yüzüstü cehenneme sürüklenecek.” hadislerine göre, bilim ve teknoloji ile ilgilenenler cennet kokusu görmeyecek midir?
- "İlmi dünyevî menfaat elde etmek için öğrenenlerin Cennetin kokusunu dahi duyamayacakları”, anlamına gelen hadis ile “ riya için ilim öğrenenin yüzüstü cehenneme sürükleneceği” anlamındaki hadis niyet konusuna temas ediyor. Buna göre
- Yaşadığımız alemde içi içe girmiş başka alemler var mıdır? Paralel evrenler ne demektir?
- John Wheeler'ın Participatory Universe teorisinin bir geçerliliği var mı?
- Hz. Muhammed'in fen dalında icat ettiği bir şey var mıdır?
- Fizikçi Stephen Hawking ve her şeyi açıklayan M teorisi...
- İslam dini ile bilim arasında nasıl bir ilişki vardır? Darvin'in teorilerini bilim kabul ettiği halde din neden kabul etmez?
- İslamiyetle bilim birbirlerine mani midir?