Fatiha suresinde “bizi doğru yoldan doğru yola ilet” manası mı var?
- Fatiha suresi 6: "İhdinas sıratel mustakîm."
- Burada Hidayet ve Sıratı mustakim kavramı geçiyor. Biz Sıratı mustakimi ve Hidayeti de Doğru Yol olarak tanımlıyoruz. O zaman bu ayette "Bizi doğru yoldan doğru yola ilet" gibi bir mana olmaz mı?
- Bana göre Hidayete doğru yol demek yanlıştır, mesela bu ayette (Fatiha 6) bizi sıratı musakime hidayet eyle, diyor, yani ulaştır. Yani bu durumda Hidayet (Allaha) ulaşmak oluyor.
- İki seçenek var insan ya hidayette olur ya da olamaz, bu bir yol olamaz. Günümüzde de birine (Hidayete) ermiş diyebiliyoruz. Burada da iki seçenek vardır ya Hidayette ya da değil.
- Yol tarifi acaba nerden geliyor?
- Sıratı müstakim de ayetlere göre Allaha ulaştıran bir yoldur (Hidayet vasıtası ile)
Değerli kardeşimiz,
İhdina kelimesi fiildir. Mastarı olan hidayet kelimesi doğru yol anlamına gelse de fiilin anlamı hidayete erdirmek, doğru yola iletmek manasına gelir.
Bu sebeple buradaki hidayet kavramının fiili olan ihdina kelimesi, doğru yolu değil, doğru yola ulaştırmayı, erdirmeyi ifade etmektedir.
Buna göre ilgili ayetin manasını şu şekilde vermek mümkündür:
“Bizi dosdoğru yoluna ilet.”
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bizi hidayete erdir, cümlesi hangi anlamlara gelir?
- Dalalet ne demektir, çeşitleri nelerdir?
- Sırat-ı müstakim ne demektir?
- SIRAT-I MÜSTAKİM
- MÜSTAKÎM
- Hidayet Nedir? Kimler Hidayettedir? Hidayete kim ulaştırır? Şeytan hidayete çağırır mı?Hidayet ayetlerine yanlış meal verildiği ve insanların yanlış yönlendirildiği iddialarına ne dersiniz? Bu ayetleri tek tek açıklar mısınız?
- Çevremizde, az da olsa, "Görmediğime inanman" diyen kişilerle karşılaşıyoruz. Bunlara bu yanlış düşüncelerinden vazgeçirmek için neler söylemeliyiz?
- Hidayet Allah'tandır, sözü nasıl anlaşılmalıdır?
- Mekke müşriklerinin Peygamber Efendimiz (asv)'e, "Sana öğretilenlerin Yemame'li Rahman tarafından öğretildiğini duyduk. Bu sebeple biz Rahman'a asla inanmayız." dedikleri iddiasına ne dersiniz?
- İslam dinindeki yasaklar, öteki dinler için de geçerli midir? Gayrimüslimler, İslam'ın hükümlerinden mesul müdür?