Esir maddesinin varlığını kabul etmek bilimsel midir?
- Bediüzzaman'ın da kullandığı "esir maddesi" vs. gibi fizik verileri güncellenmiştir. Esir maddesi diye bir şeyin olmadığı anlaşılmış ve artık bunun yerine kuantum mekaniği kullanılmaktadır.
- Said Nursi'nin esir maddesinden bahsetmesinin sebebi konuyu yazdığı 1930'lu yıllarda Einstein'in izafiyet teorisi'nin Türkiye'de pek bilinmemesiydi.
- Newton'un düşlediği mutlak uzayı dolduran madde olarak, yıllarca esirin varlığını kanıtlamaya yönelik deneyler yapıldı. Ancak yapılan deneyler hiçbir kanıt sunamadı. Bunlardan en ünlüsü Michelson ve Morley deneyleridir. 1887 yılında yapılan deneylerde ışığın hızının kendilerinden ve ışık kaynağının hareketinden bağımsız olarak her seferinde saniyede 300 bin kilometre bulunması bir türlü açıklanamadı. Ta ki, Einsten'in 1905'te yazdığı bilime çağ atlatan makalesine kadar.
- Haziran 1905'te Einstein, kesin olarak esirin sonunu ilan eden bir makale yazdı.
- Said Nursi 1960'ta vefat ettiğinde, izafiyet teorisinden haberi var mıydı bilmiyorum ama hiçbir eserinde ne kuantum teorisinden ne de izafiyet teorisinden bahsetmemesi gündemi ne kadar takip ettiğinin bir göstergesi olabilir.
Değerli kardeşimiz,
Uzayı dolduran ana bir iletken olarak esir maddesi ile Risale-i Nur'da geçen ifadeleri geniş bir bakış açısı ile değerlendirmek gerekmektedir.
Esirin varlığı ile ilgili Newton ve Einstein’in karşılıklı yaklaşımlarının yanı sıra değeri yeterince keşfedilmemiş Nikola Tesla’nın bu husustaki görüşlerine bakmakta yarar vardır.
Tesla, Einstein’in yaklaşımını bütünüyle ret ederek çağını aşan görüşleri "İnsanlığın Büyük Başarısı" adlı makalesinde özetlemiştir.
Dinamik Gravite Teorisi olarak adlandırılan bu yaklaşım, uzaydaki nesnelerin hareketlerini temel bir kuvvet alanı ile açıklar. Bu kuvvet alanının varlığı Einstein’in uzay eğriliği kavramını devre dışı etmektedir. Onun aydınlık eter adını verdiği bu kuvvet, uzaydaki boş alanı doldurur.
Eter, yaşamı veren yaratıcı güç tarafından etkilenir ve ışığın hızına yakın bir hareket sergiler. Yine eter string teoriyi anımsatır bir şekilde sonsuz küçük kıvrımlarla dönüşebilir ve madde haline gelir. Kuvvet kaybolduğunda ve hareket kesildiğinde, ise madde tekrar etere döner.
Dolayısı ile Bediüzzaman’ın eter ile ilgili görüşlerini eğer bilim adamların görüşleri ile ilişkilendirmek gerekirse, Tesla’nın düşüncelerini paylaştığını belirtebiliriz.
Tesla’nın sıra dışı bu görüşlerini anımsatan çalışmalar Higgs Bozonu üzerinden maddeyi oluşturmak çalışmaları ile ünlenen Cern’deki çalışmalara ilham vermektedir.
Tesla’nın makalesi için tıklayınız:
- Nikola Tesla'dan İnsanın En Büyük Başarısı
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kuantum ne demektir? Kuantum düşünce tekniğini islama göre nasıl açıklayabiliriz?
- Kuantum ne demektir?
- Zamanın göreceliği nedir? Zaman hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
- Sicim kuramı evrime delil olabilir mi?
- Lavoisier’in "Maddenin Sakımı Kanunu” yani “Hiçbir şey yoktan var olmaz; varken de yok olmaz” ifadesi hakkında bilgi verir misiniz?
- Sicim Teorisi ve esir maddesi hakkında bilgi verir misiniz?
- Esir maddesinin İslamiyet'teki yeri nasıldır ve bilim buna nasıl bakıyor? Esir ile atom aynı şey midir?
- Einstein, Genel Bağıntılılık Kuramı ile Eytişimsel Özdekçilik’i ispatladı mı?
- Esir maddesi ve hudüs delili tezat oluşturur mu?
- Fizik kanunları hükmettikleri maddeden mi kaynaklanırlar?