el-Minnetü lillah, minnet sadece Allah'adır, sözü kime aittir?
- İnsan insana hiç minnet edemez mi?
Değerli kardeşimiz,
“el-Minnetu lillah” ifadesinin manasını şu ayet ve hadiste görmek mümkündür:
“Onlar, Müslüman oldular diye seni minnet altında bırakıyorlar. De ki: ‘Müslümanlığınızı benim başıma kakmayın. Aksine, eğer imanınızda doğru kimselerseniz, sizi imana kavuşturduğu için Allah, sizi minnet altında bırakmıştır.’ ” (Hucurat, 49/17)
“Allah’ım!.. Bütün hamdler sana mahsusutur. Göklerin ve yerin yaratıcısı, celal ve ikram sahibi Mennan yalnız sensin…” (Ebu Davud, Salat, 358)
- Öyle anlaşılıyor ki, bu ayet, hadis ve benzerlerinden hareketle bazı alimler tarafından bu ifade kullanılmıştır. İlk defa bunun kimin kullandığına dair bir bilgiye rastlayamadık.
- Gerçek anlamda bütün iyilikler Allah’ın olduğuna göre, insanlardan şükür beklemek, nimetlerine karşılık onlardan kulluk görevini takınmalarını istemek manasındaki “minnet” de ona mahsustur.
- “Minnet etmek” Türkçe’de iki manada kullanılır. Birincisi: Herhangi bir konuda aşağı derecede olan bir kimsenin yukarı derecede olan bir kimseye minnet etmesi, ona “eyvallah etmesi, üstünlüğünü kabul etmesi, ona karşı teşekkür borcu olduğunu düşünmesi” manasına gelir.
İkincisi: Herhangi bir konuda iyilik eden bir kimsenin iyilik ettiği kimseyi “minnet altında bırakması, başına kakması, karşısında boyun bükmesini istemesi” manasına gelir.
- İnsanlar arasında bu iki tutum da hoş değildir. Birincisi aşağılık ve zilleti, ikincisi şımarıklık ve gururu gösterir.
Bu aşırı uçların orta yolu: Veren el olduğu takdirde tevazu; alan el olduğu takdirde de izzeti korumaktır.
Bununla birlikte iyilik gören kimsenin, -iyiliğin Allah'tan geldiğini bilerek- iyiliğe vesile olana minnet duyması, iyiliği teşekkürle karşılaması ve mümkünse iyiliğe iyilikle karşılık vermesi İslâm’da ahlâkın bir gereği olarak görülmüştür (Mâverdî, Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn, Beyrut 1398/1978, s. 205-206).
Nitekim bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
“İnsanlara teşekkür etmeyen kimse, Allah’a olan şükür borcunu da ödememiş olur.”(Tirmizî, Birr, 35; Ahmed, IV/298)
Billgi için tıklayınız:
- Yapılan bir iyilikten dolayı insanlara teşekkür etmekle ilgili hadisleriaçıklar mısınız?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bencilliğin tanımı nedir? İnsanın iyilik yapmasının nedeni de Allah'a yakın olmak (veya iyilik / sevap kazanmak) ise, bu da bencillik midir?
- İsra Suresi 13. ayette "tair" kelimesi kader anlamında mı kullanılmıştır? Ayette "Her insanın kaderini kendi boynuna yükledik." manası var mıdır?
- Allah'ın insanlara verdiği nimeti açıklaması minnet olmaz mı?
- MİNNET
- Kafir ve müslüman olan herkese dua edilebilir mi. Dua ederken isim belirtmek gerekir mi?
- Zengin bir kimse yalnızca zekat verse geri kalan parasından istediği gibi harcaya bilir mi, hayır hasenat yapmalı mı?
- Bazı hadislerde Peygamberimizin kendisini övdüğü görülmektedir. Bunun hikmeti nedir?
- Yapılan bir iyilikten dolayı insanlara teşekkür etmekle ilgili hadisleri açıklar mısınız?
- Nerede ve nasıl olursan ol, Allah’tan kork ne demek?
- Fâtiha, Enam, Kehf, Sebe', Fâtır sûrelerinin 1. âyetinde geçen el-Hamdü Lillah’ın, "Ezelden ebede her türlü hamd ve övgü, şükür ve minnet, âlemlerin Rabbi olan Allah´a mahsustur" anlamına gelmesi ne demektir?